1.1 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 13:59
No menu items!

Expert în politici de sănătate publică: Studiile arată că Omicron NU dă forme mai severe

spot_img

Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică, a declarat că noua tulpină Omicron nu dă forme mai severe de boală şi încă nu există date atât de îngrijorătoare despre transmisibilitatea acesteia. O problemă reală ar putea fi dată de capacitatea testelor rapide de a depista tulpina şi de a indica faptul că o persoană este pozitivă sau nu.

„Nu cred că nu avem motive de panică reală, avem motive de îngrijorare, de preocupare pentru că din datele pe care le avem până acum, din studiile care au fost efectuate s-a observat că tulpina nu este nici mai patogenă respectiv nu dă forme critice mai severe şi deocamdată nu avem date îngrijorătoare în privinţa creşterii transmisibilităţii.

Nu trebuie să intrăm în panică, este doar o nouă tulpină şi preocuparea vine din faptul că va pune probleme probabil privind diagnosticul, deocamdată OMS a constatat că testele PCR folosite recunosc această nouă tulpină şi deocamdată se studiază, încă nu avem date certe privind celelalte tipuri de teste dacă recunosc tulpina, mai ales testele antigen.

Aici avem o îngrijorare foarte mare pentru că dacă testele rapide, fie cele din exudat, fie cele din salivă nu recunosc această tulpină atunci nu putem izola la timp persoanele care sunt pozitive şi nu se poate interveni terapeutic pentru tratarea lor la timp. Şi de aici vom avea o creştere foarte mare a cazurilor, vom avea focare şi va interveni răspândirea aceasta nelimitată, necontrolată”, a declarat expertul pentru News.ro.

Ioana Stăncel mai susține că nu există date care să confirme eficienţa vaccinurilor faţă de această tulpină, dar s-a observat că la persoanele vaccinate sau trecute prin boală, la care s-a descoperit această tulpină, s-au înregistrat forme medii sau uşoare, nu au fost probleme privind spitalizarea sau riscuri de deces, sau lipsa răspunsului la un tratament.

Pentru perioada de sărbători, probabil că trebuie să avem o preocupare de sănătate publică privind turiştii, cetăţenii români care vin din statele europene unde deja tulpina este prezentă, a mai afirmat expertul.

Emanuel Stan