12.8 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 12:18

Exclusiv! Ministerul Culturii, cu conturile blocate, pentru neplata salariilor

spot_img

Ministerul Culturii are conturile poprite, începând din această săptămână, pentru neplata drepturilor salariale câștigate în instanță de 65 de angajați. Suma pe care instituția o are de achitat depășește 500.000 de euro conform unui ordin executoresc.

S-a ajuns în această situație, după ce instituția condusă de Bogdan Gheorghiu a refuzat să pună în aplicare o decizie definitivă a Curții de Apel București, din noiembrie 2019.

”De anul trecut angajații au încercat să își recupereze banii, dar nu au avut deschidere și înțelegere din partea conducerii. Toate demersurile celor 65 de angajați au fost fără răspuns. Așa că s-a ajuns la această situație, pe care nimeni nu o dorea. Ne întrebăm: cine va fi răspunzător pentru asta?”, a declarat o sursă din Ministerul Culturii, în exclusivitate pentru SursaZilei.

Angajații au așteptat ministerul să își facă treaba și să înceapă să le plătească din drepturile salariale pe care le datorează, iar la începutul lunii august au declanșat procedurile de executare.

”Obligă pârâtul să recalculeze, să restabilească salariul de bază și să emită noi ordine de numire în funcție pentru reclamanți la nivelul maxim pentru funcții similare din cadrul aceleiași familii ocupaționale, aflat în plată din administrația publică centrală, începând cu 26.05.2015 și până la data de 31.07.2016. Obligă pârâtul la recalcularea și plata drepturilor salariale reprezentând diferențele salariale dintre sumele reprezentând salariile de bază cuvenite potrivit Legii 71/2015 și în considerarea deciziei CCR nr 794/2017, sume actualizate cu indicele de inflație”, se arată în hotărârea Curții de Apel București.

Prin decizia instanței, conturile ministerului, deschise la 8 bănci, au fost blocate începând cu această săptămână. Mai pot fi folosite doar conturile de salarii și cele pentru achiziții.

Angajații Ministerului Culturii s-au adresat instanței de judecată, pentru o obține diferențele salariale din perioada mai 2015- iulie 2016. Acum, aceste sume vor fi raportate la inflație.

”Dacă Ministerul Culturii respecta decizia CCR 794/2016, privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, nu am fi ajuns la un proces”, mai spune aceeași sursă.