3 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 1:10
No menu items!

EXCLUSIV Ludovic Orban are deja partid. Pe internet

spot_img

Partidul Forța Liberală, anunțat de Ludovic Orban ca fiind o nouă forță politică pe care vrea să o lanseze săptămânile următoare există deja. Pe internet, însă. Portalul Wikipedia, versiunea în limba română, anunță că, în România, există un partid politic denumit “Partidul Forța Liberală (sau simplu Forța Liberală, FL)”.

Formațiunea ar fi, conform sursei citate, un partid politic de centru-dreapta, “fondat, spre finalul lunii octombrie, de către Ludovic Orban, fostul președinte al PNL (…), în opoziție față de actuala conducere a PNL”, partid “condus de Florin Cîțu și președintele Klaus Iohannis”.

Conform “fișei” de pe Wikipedia, abrevierea formațiunii ar fi “FL”, președinte este Ludovic Orban, care deține și poziția de lider în Camera Deputaților, iar, la Senat, lider de grup ar fi Virgil Guran. Purtătorul de cuvânt ar fi Ionel Dancă.

În mod ciudat, niciunul dintre cei nominalizați nu au demisionat, oficial, din Partidul Național Liberal, ei doar dezafiliildu-se din grupurile parlamentare ale PNL din Senat și din Camera Deputaților. Mai mult, în cazul senatorului Virgil Guran, acesta nici măcar nu și-a anunțat, până în prezent dezafilierea din grupul senatorilor liberali, chiar dacă este de notorietate faptul că este unul dintre apropiații lui Ludovic Orban.

Doctrina: Opoziție față de guvernul minoritar PNL-UDMR

Postul de pe Wikipedia mai arată că partidul ar fi fondat din data de 21 octombrie 2021, ca formațiune desprinsă din Partidul Național Liberal, cu ideologie “liberalism conservator, creștin-democrație, național-liberalism și naționalism-civic românesc”. Formațiunea politică ar avea, conform aceleiași surse, 12 parlamentari la Camera Deputaților, din 330 de aleși, și 3 senatori, din 136. Este menționată și “istoria electorală” a partidului, mai exact că a susținut, în perioada 2020-2021, Guvernul PNL – USR PLUS – UDMR, iar, în prezent, “se află în opoziție față de guvernul minoritar PNL-UDMR”.

“Pe 3 octombrie 2021, fostul premier al României, Ludovic Orban, care a fost înfrânt în bătălia internă pentru șefia PNL de către Florin Cîțu, a declarat că intenționează să creeze o nouă construcție politică (!) care să fie gata să continue moștenirea PNL”, se arată în descriere. “Până pe 28 octombrie 2021, Orban, împreună cu alți cinci parlamentari, a părăsit grupul parlamentar PNL (n.r. – la data redactării acestui material, 14 parlamentari PNL din grupul Orba s-au dezafiliat). Ulterior, actuala conducere a PNL și-a anunțat intenția de a exclude din partid pe cei care fac această mișcare”, este, de asemenea, menționat de Wikipedia.

Orban, “șef” peste un partid înființat pe Google

Aceste informații nu reprezintă certitudinea că Ludovic Orban și-a înființat un nou partid. De altfel, în prezent, nu există nicio informație bazată pe documente legale care să ateste acest lucru. Astăzi, 1 noiembrie, expiră termenul de 24 de ore pe care vicepreședintele PNL, Pavel Popescu, l-a dat “dezertorilor” să se răzgândească, înainte de a fi excluși din partid.

Postarea de pe Wikipedia este a doua sursă neoficială sau indirectă care face referire la demersuri concrete legate de înființarea partidului lui Ludovic Orban. La mijlocul lunii trecute, RoTLD notifica faptul că o persoană fizică a rezervat, pentru un an, domeniul de internet “fortaliberala.ro”, însă pagina de Web aferentă acestui domeniu este inactivă.

Sursa Zilei a verificat dacă au fost întreprinse și demersuri oficiale în legătură cu înființarea acestei formațiuni politice, iar, până în prezent, un lucru este cert. Anume, nu există niciun dosar sau vreo cerere înregistrată la Tribunalul București sau la altă instanță privid înregistrarea de către Ludovic Orban sau de către un alt membru PNL a unui partid politic cu denumirea “Forța Liberală”. De altfel, în baza de date a portalului instanțelor de judecată nu există înregistrat niciun dosar cu privire la înscrierea în Registrul Partidelor Politice a unei formațiuni cu această denumire.

 

Andrei DUMITRESCU