8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 7:38
No menu items!

EXCLUSIV. Câte mii de locuri disponibile sunt pentru vaccinarea cu Pfizer, Moderna și AstraZeneca

spot_img

4 luni de vaccinare în România au însemnat un efort logistic extrem de mare dar, de asemenea, și multe bâlbâieli. Cu toate astea, românii s-au programat, au stat apoi înscriși pe listele de așteptare și, după mai multe hopuri, au ajuns să se imunizeze. Sursa Zilei publică, în exclusivitate, datele privind toate programările din centrele de vaccinare.

Concret, avem aproximativ 1.527.000 de persoane care au primit cele două doze de vaccin, iar alte 944.000 au primit până în acest moment doza inițială pentru imunizarea împotriva COVID-19. Și chiar dacă ritmul de vaccinare a crescut constant, avem multe semne de întrebare cu privire la țelurile declarate public de către autorități, de a vaccina 5 milioane de oameni până în luna iunie.

După ce Sursa Zilei a arătat situația dezastruoasă din centrele de vaccinare care nu erau active deși aveau zeci de mii de oameni în așteptare, campania de vaccinare la nivel național s-a schimbat.

Astfel, conform datelor obținute în exclusivitate de Sursa Zilei, 760.792 de persoane care erau înscrise pe listele de așteptare din 15 martie, au reușit să se programeze pentru imunizare. În același timp,  sunt aproximativ 390.000 de persoane care sunt în continuare pe listele de așteptare și pentru care, așa cum trebuia încă de la început când au fost raportate problemele în centrele de vaccinare, a început notificarea.

Surpriza, însă, vine, dacă ne uităm la numărul persoanelor care se pot programa direct pe platformă, pentru că, la nivel național, sunt aproximativ 100.000 de locuri disponibile la programare directă. De asemenea, pentru prima dată, apar locuri disponibile pentru vaccinul de la Pfizer, aproximativ 22.000, precum și pentru serul de la Moderna, aproximativ 13.500 de locuri disponibile. AstraZeneca este producătorul care conduce în continuare în acest top, dacă îi putem spune așa, cu peste 65.000 de locuri disponibile în platforma de vaccinare pentru programare directă.

Explicația pentru aceste locuri libere este că, deși sunt oameni înscriși pe listele de așteptare în diferite județe, ei nu pot fi direcționați către centrele unde sunt locuri libere din cauza distanței foarte mari dintre preferințele celor care vor să se vaccineze și cabinetele de vaccinare care mai au aceste locuri disponibile.

Cora Dumitrescu