17.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 9:32
No menu items!

Estimările privind numărul românilor care vor merge la muncă în Marea Britanie în 2014 sunt „nefondate”

spot_img
foto: botosaninecenzurat.ro

Numărul românilor şi bulgarilor care vor merge să muncească în Marea Britanie anul viitor ar putea fi de doar 20.000 şi nu de 300.000 după cum se vehiculează, potrivit unui grup de lobby transpartinic Migration Matters Trust, relatează The Observer, în ediţia electronică.

Atul Hatwal, directorul Migration Matters, a declarat că estimarea – mult mai mică decât cea a grupurilor rivale precum MigrationWatch – se bazează pe analiza caracteristicilor istorice ale migraţiei în Uniunea Europeană şi pe oportunităţile limitate de locuri de muncă în domenii precum munca manuală. Hatwal a arătat că datele demonstrează că aceste afirmaţii sunt nefondate şi provocatoare. „Noi credem că lobbyul antiimigraţie a strigat lupul de prea multe ori”, a declarat el.

„Afirmaţia lor este că 300.000 de noi imigranţi vor veni din România şi Bulgaria în 2014. Noi credem că acest număr va fi probabil în jur de 20.000 în perioada de vârf”, a adăugat Atul Hatwal.

În prezent, românii şi bulgarii pot lucra în Marea Britanie doar în baza unei vize obţinute de angajator, dacă sunt liber-profesionişti sau muncitori sezonieri. Restricţiile temporare impuse în 2007, când cele două ţări au aderat la UE vor expira la 31 decembrie.

Andrei Tudor