10.6 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 21:50

Erorile testelor PCR – coșmarul unui medic din Târgu Jiu, luat cu izoleta din gardă

spot_img

Medicul urolog Dan Dănăilă povestește haosul prin care a trecut, aflând din presă că este infectat cu SARS-CoV-2 și internat alătături de alți bolnavi COVID-19 la Spitalul de boli infecțioase, scrie stiripesurse.ro. El le este recunoscător cadrelor medicale care au păstrat legătura cu soția sa însărcinată până când rezultatul în cazul său a fost infirmat la alte trei testări. Totuși, procurorii din Târgu Jiu au anunțat, în urmă cu două zile, că investighează modul în care au ajuns să fie infectate mai multe cadre medicale, inclusiv managerul Spitalului Județean. 

“Atunci cand am aflat rezultatul testului SARS Cov 2 care mi s-a efectuat la Tg Jiu, eram de garda. Asteptam cu sufletul la gura ca cineva sa ma sune si sa imi comunice rezultatul, care, evident, speram sa fie negaitv. Ironia este ca nu m-a sunat nimeni. Am aflat mai intai din presa ca rezultatul testului meu este pozitiv. Tot ceea ce stiam despre confidentialitatea informatiilor medicale, despre comunicarea cu pacientul, era contrazis de acest mod de abordare.

La ceva timp dupa ce am citit infomatia in presa, undeva, spre miezul noptii, am fost informat oficial ca rezultatul este pozitiv si trebuie sa fiu internat in Sectia de Boli Infecto-contagioase, chiar atunci, in noaptea aceea. Am asteptat in camera de garda sa fiu preluat de un echipaj. Aveam in minte 1000 de ganduri, toate triste… acasa aveam o sotie gravida, de langa care plecasem dimineata la garda. Ma gandeam, cum sa ii spun? Oare e si ea pozitiva? Ce se va intampla cu copilul? Am ingrijit pacienti; oare toate masurile de protectie pe care le-am luat au fost suficiente? Oricat incercam sa raman obiectiv, nu puteam. Telefonul pe care l-am dat sotiei in noaptea aceea a fost cel mai greu lucru pe care l-am avut de facut.

Am fost internat undeva la miezul noptii. Am petrecut noaptea gandindu-ma. Nu stiam ca testul care mi se efectuase are nevoie de o confirmare la un alt laborator. In ziua urmatoare am fost testat din nou, la un laborator din capitala. Rezultatul a fost negativ. Nu am fost externat. Mi s-au facut inca 2 teste, unul la Tg Jiu, si altul din nou in capitala. Toate negative. Inexplicabil pentru mine cum s-a putut intampla ca intr-un interval de timp atat de scurt sa am aceste rezultate. Am fost externat. Acum am ramas cu amaraciunea celor intamplate. Am aflat tot din presa ca aparatul de testare de la TG Jiu ar fi defect. Nu stiu care sunt problemele…Erorile umane sau materiale creeaza mari probleme de ordin fizic si emotional pacientilor.

Cand am fost externat, oamenii faceau cate un pas in spate cand ma vedeau, altii, pacienti pe care i-am tratat sunau panicați sa intrebe daca sunt sau nu infectat. In cele 2 zile in care am fost internat incercam din rasputeri sa raman obiectiv, sa gandesc limpede, sa raman eu insumi. In zilele acelea, care mi-au parut ani, am fost placut surprins de atitudinea Doamnei Dr Manea de la Sectia de Boli Infectioase ca si a Dnei Dr Gherghe de la DSP care a tinut legatura atat cu mine cat si cu sotia mea.

Acum, suntem bine, atat cat putem fi…”, a povestit Dan Dănilă.