3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 3:34
No menu items!

Erdogan va aproba reintroducerea pedepsei cu moartea, dacă se va decide în parlament. VIDEO

spot_img

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan a declarat luni seară, pentru CNN, va aproba orice decizie cu privire la pedeapsa capitală adoptată de parlament, întrucât „poporul turc doreşte pedeapsa cu moartea”.

În același timp, președintele turc a reiterat cererea către Statele Unite să îl extrădeze pe liderului religios Fethullah Gulen, considerat „creierul” loviturii de stat.

CNN a difuzat un fragment din interviul realizat cu preşedinte turc, în care Erdogan a caracterizat lovitura de stat drept o „crimă de trădare clară”. „Liderii se vor aduna şi vor discuta dacă acceptă, dacă vor pune în discuţie, iar eu, ca preşedinte voi aproba orice decizie va ieşi din Parlament”, a declarat Erdogan, cu privire la propunerea privind reintroducerea pedepsei cu moartea. Turcia a abolit pedeapsa cu moartea în 2002, urmată de o interzicere totală în 2004 ca parte a introducerii unor reforme privind drepturile omului întreprinse pentru a obţine statutul de membru al UE. „Oamenii din stradă au formulat această cerere. Oamenii sunt de părere că aceşti terorişti trebuie ucişi… De ce să-i ţin şi să le dau de mâncare în închisori, ani la rând, asta spun oamenii”, a declarat Recep Tayyip Erdogan. „Ei vor un final rapid pentru că oamenii şi-au pierdut rude, vecini, copiii… ei suferă, deci oamenii sunt foarte sensibili şi vor să acţionăm judicios şi cu grijă în acest caz”, a adăugat preşedintele turc.

Dacă Turcia va reintroduce pedeapsa cu moartea, ţara nu se va mai putea alătura Uniunii Europene, a declarat, luni, şefa diplomaţiei europene Federica Mogherini, dar și purtătorul de cuvânt al guvernului german.

Erdogan a mai declarat, pentru CNN, că urmează să fie întocmită documentaţia prin care Turcia va cere extrădarea din SUA a liderului religios musulman Fethullah Gulen care s-a  autoexilat în statul american Pensylvania. Deşi autorităţile de la Ankara susţin că Gulen s-a aflat în spatele tentativei de lovituri de stat, acesta neagă toate acuzaţiile.

În total, 8.777 de funcţionari au fost demişi din Ministerul de Interne, iar printre arestaţi se numără 103 generali şi amirali.

Emanuel Stan