17.5 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 21:55
No menu items!

Emmanuel Macron și-a schimbat premierul. Cine este Elisabeth Borne

spot_img

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a nominalizat-o pe Elisabeth Borne, actualul ministru al Muncii, pentru funcţia de prim-ministru. În noul său mandat, Macron a decis o remaniere guvernamentală, mai ales că Franța se pregătește acum de alegeri legislative.

„Preşedintele Republicii a numit-o pe Elisabeth Borne prim-ministru şi a însărcinat-o cu formarea unui guvern”, a precizat preşedinţia franceză într-un comunicat. Macron vrea să impună mai multe reorme din domeniul muncii, una dintre acestea fiind ridicarea vârstei de pensionare, comentează Reuters.

Franța a mai avut un premier femeie între 1991 și 1992, când președinte era Francois Mitterrand, care a ales-o pe Edith Cresson în funcția de prim-ministru al republicii.

Elisabeth Borne are 61 de ani, are experienţă în administraţie şi înainte de a se alătura guvernului lui Macron, a lucrat pentru mai mulţi miniştri socialişti. Elisabeth Borne a mai fost ministru al Transporturilor, Tranziţiei Ecologice şi Solidarităţii. Din iulie 2020, este ministru al Muncii.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis un mesaj de felicitări pentru Elisabeth Borne. 

„Felicitări, Elisabeth Borne. Vă doresc succes la numirea ca şef al Guvernului. Sunt pregătit să lucrăm împreună, în contextul parteneriatului strategic dintre ţările noastre. Sper să întărim legăturile istorice dintre ţările noastre”, a scris premierul român pe Twitter. 

M. Nedelcu