33.4 C
București
duminică, 23 iunie 2024 - 15:26
No menu items!

Emil Constantinescu:Ce vor românii?

spot_img

În articolul “Ce doresc românii” publicat de cotidianul New Europe,  fostul președinte al României, Emil Constantinescu, explică de ce contextul în care a avut loc Congresul PPE la București este delicat.

Congresul PPE, adaugă Constantinescu, are loc în prezilele declanșării campaniei electorale. Nu este greu de presupus că alegerile vor fi câștigate de actuala coaliție guvernamentală. Partidului lui Băsescu plătește pentru slabele performanțe din timpul guvernărilor precedente.

”România este o democrației tânără, spune fostul președinte, cu o constituție creată în urma lecțiilor pe c are le-am învățat după dictatura lui Ceaușescu.  O constituție special creată pentru a nu mai permite unei persoane anume să acumuleze prea multă putere și să asigure echilibru și posibilitatea controlului.”

Fostul președinte Constantinescu spune că, în ciuda acestor precauții, actualul președinte, Traian Băsescu, a încălcat Constituția și și-a arogat tot mai multă putere. ”În cele din urmă, nu a mai arătat niciun pic de respect pentru spiritual constituției și nici pentru termenii ei legali”, spune fostul președinte care adaugă:

”Sunt creștin-democrat, nu socialist, așa că să nu vă așteptați să-l apăr pe Victor Ponta, primul-ministru al României. Dar, ca anticomunist și luptător pentru libertate, nu pot accepta violarea sistematică a Constituției de către președintele Traian Băsescu, faptul că respinge coabitarea, hotărârea cu care blochează reformele reale, intervențiile sale repetate în procesul de justiție și efortul său de a obstrucționa lupta cu corupția. Este un punct de vedere pe care-l împărtășește cea mai mare parte a populației care a votat pentru suspendarea lui în speranța că astfel se vor deschide porțile către modernizarea unei țării care are atâta nevoie de schimbare.”

Fostul preşedinte al României le-a recomandat conservatorilor europeni să acţioneze cu răspuindere în aceste circumstanţe. Preşedintele Băsescu, mai afirmă el în articolul citat, trebuie să respecte voinţa poporului roman şi, de asemenea, să coopereze cu coaliţia şi cu premierul Ponta pentru a se asigura că această criză nu va mai dura.

“Indiferent dacă noi, conservatorii, suntem sau nu de acord cu agenda politică a guvernului, nu putem permite ca sentimentele personale să fie mai puternice ca principiile noastre democratice,“ mai scrie Emil Constantinescu. Fostul preşedinte al României încheie spunând că trecuta criză politică a dus la deprecierea consistentă a monedei naţionale şi a produs nesiguranţă printre investitori.

“Euroscepticismul şi sentimentele antigermane din această vară au atins noi cote în România când atât Bruxelles-ul cât şi liderii conservatori germane au decis să-l sprijină pe Băsescu. Acest fapt nu contribuie la o Europă prosperă, puternică şi unită şi sper cu sinceritate că aşa ceva nu se va mai întâmpla niciodată. România este o ţară proeuropeană şi avem relaţii economice şi sociale de lungă durată cu Gemania. Cu toţii trebuie să întărim aceste legături istorice şi să încurajăm dezvoltarea economică, dar nu putem face asta decât respectând voinţa poporului român”-susține Emil Constantinescu.(S.S.)