7.8 C
București
marți, 26 octombrie 2021 - 23:51

Embargoul UE pe armament pentru Siria nu va fi reînnoit

spot_img

Embargoul UE pe armament pentru Siria nu va fi reînnoit

Miniştrii europeni de Externe au decis, luni seara, la Bruxelles să ridice embargoul privind armele pentru rebelii sirieni şi să menţină celelalte sancţiuni împotriva regimului sirian, adoptate în urmă cu doi ani, a anunţat ministrul britanic William Hague.

Embargoul UE pe armament pentru Siria, care urma să expire vineri, nu va fi reînnoit, ceea ce înseamnă că Opoziţia siriană va putea fi înarmată de către europeni.

Decizia a fost luată la presiunile Marii Britanii şi Franţei, deşi majoritatea celorlalte state au fost iniţial împotrivă. William Hague, a anunţat că Marea Britanie va începe din 1 august vânzarea de armament către Opoziţia siriană.

”Este o ridicare simbolică a embargoului. Concret, nu va fi nicio livrare de arme cel puţin până la 1 august”, a afirmat la rândul său un oficial francez.

Cele 27 de state membre UE „au promis să nu exporte arme în acest stadiu şi, în orice caz, să aplice un anumit număr de criterii stricte pentru eventualele exporturi viitoare”, a explicat ministrul luxemburghez Jean Asselborn.

Nicio armă nu ar trebui livrată până la 1 august, dată la care miniştrii au prevăzut să îşi reexamineze poziţia. Acest termen ar trebui să le permită să realizeze un prim bilanţ al conferinţei internaţionale ”Geneva 2” prevăzută în iunie, la iniţiativa Statelor Unite şi Rusiei.

Secretarul de Stat american, John Kerry, şi ministrul rus de externe, Serghei Lavrov se întâlnesc astăzi la Paris pentru a discuta termenii în care s-ar putea ajunge la un acord de pace la Geneva, între actuala putere de la Damasc şi opoziţia beligerantă – soluţie aparent agreată de reprezentanţii lui Bashar al- Assad.

Pe de altă parte, la Bruxelles se întâlnesc miniştrii de externe ai UE pentru a începe discuţiile privind următorul pas în raport cu Siria, având în vedere că peste câteva zile, la sfârşitul lunii, expiră embargoul european privind alimentarea opoziţiei siriene cu aramament.

Ministrul rus de Externe a subliniat că această conferinţă de pace ar putea fi „extinsă pentru includerea tututor actorilor cheie” din regiune. Moscova vrea de multă vreme ca Iranul, susţinător al regimului de la Damasc, să participe la negocieri, ceea ce occidentalii refuză.

C.I.