17.3 C
București
vineri, 3 mai 2024 - 11:56
No menu items!

Elon Musk vizitează locul unui masacru Hamas, alături de Benjamin Netanyahu

spot_img

Elon Musk, cel mai bogat om din lume, l-a însoțit pe prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu într-o vizită la kibbutzul Kfar Aza, care a fost atacat de militanții Hamas pe 7 octombrie. Vizita a avut loc loc în urma controversei legate de recenta susținere de către Musk a unei postări antisemite pe X, cunoscut anterior sub numele de Twitter.

Magnatul din domeniul tehnologiei și premierul israelian au vizitat locul atacului Hamas, iar Musk, purtând o vestă de protecție, a făcut mai multe poze și a filmat clipuri video care surprind urmele masacrului. Într-o conversație ulterioară pe X Spaces, Musk s-a declarat șocat de scenele văzute, în special de imaginile cu civili, inclusiv copii, care și-au pierdut viața.

Conversația dintre Musk și Netanyahu a abordat diverse aspecte ale conflictului din Gaza, protestele, Hamas și problemele mai largi din Orientul Mijlociu. Cu toate acestea, din discuția lor au lipsit cu desăvârșire subiecte legate de antisemitismul online și de recenta postare controversată a lui Musk pe X, notează jurnaliștii cotidianului britanic ”The Guardian”. 

Netanyahu a găsit un punct comun cu Musk, care și-a exprimat sprijinul pentru neutralizarea celor care „intenționează să ucidă” și a subliniat necesitatea de a pune capăt propagandei care antrenează indivizii să devină viitori criminali.

Vizita a căpătat o semnificație suplimentară deoarece Musk s-a întâlnit ulterior cu președintele Israelului, Isaac Herzog, care a recunoscut rolul mogulului din domeniul tehnologiei în combaterea antisemitismului. Herzog a evidențiat prevalența conținutului antisemit pe platforma de socializare a lui Musk și a îndemnat la eforturi comune pentru a aborda această problemă.

Musk, care s-a confruntat cu o condamnare pe scară largă, inclusiv din partea Casei Albe, pentru că a susținut o postare care acuza comunitățile evreiești de promovarea urii, s-a angajat în discuții dincolo de conflict.

Ministrul israelian al comunicațiilor, Shlomo Karhi, a anunțat un acord cu compania de internet prin satelit Starlink a lui Musk, propunând desfășurarea acesteia în Gaza pentru a fi utilizată de organizațiile de ajutorare recunoscute la nivel internațional. Detaliile acordului nu au fost furnizate.

Acord pentru funcționarea sateliților Starlink în Gaza

Acest anunț survine după recenta vizită a lui Musk în Israel, pe fondul unor acuzații de antisemitism, o controversă care a pornit de la oferta sa de a furniza conectivitate la internet în Gaza după răspunsul Israelului la atacurile teroriste din 7 octombrie ale Hamas.

Karhi i-a transmis felicitările sale lui Musk pentru că a ajuns la o înțelegere de principiu cu Ministerul Comunicațiilor. Potrivit detaliilor furnizate de Karhi pe X, unitățile de satelit Starlink pot funcționa în Israel, inclusiv în Fâșia Gaza, dar numai cu aprobarea Ministerului israelian al Comunicațiilor.

Acordul se aliniază cu angajamentul anterior al lui Musk de a furniza acces la internet „organizațiilor de ajutor recunoscute la nivel internațional” din Gaza, o regiune care s-a confruntat cu întreruperi ale comunicațiilor și internetului în timpul ofensivei militare israeliene. Oferta lui Musk, întâmpinată inițial cu critici din partea Israelului, a stârnit îngrijorări cu privire la o potențială utilizare abuzivă de către Hamas pentru activități teroriste, scriu jurnaliștii BusinessInsider.

Vizita lui Musk în Israel și anunțul ulterior al acordului Starlink au loc pe fondul controversei legate de comentariile sale pe plattforma X (fostul Twitter). Musk s-a confruntat cu critici dure pentru că a răspuns la o postare în care se afirma că evreii promovau „ura împotriva albilor” și a criticat ideologia politică a „populațiilor evreiești occidentale”.

Postarea a stârnit îngrijorări cu privire la nuanțe antisemite, făcând aluzie la teoria conspirației „marii înlocuiri”. Această teorie susține că imigranții non-albi înlocuiesc populația albă din țările occidentale, fiind adesea invocată împotriva evreilor liberali care susțin imigrația.

Emanuel Stan