27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 15:39
No menu items!

Ella Fitzgerald, legenda Harlemului

spot_img

Ella Fitzgerald, legenda Harlemului

Renumită cântăreață americana de jazz, supranumită „prima doamnă a cântecului”, cu un registru vocal excepțional de trei octave, Ella s-a remarcat prin puritatea vocii și a intonației, o imensă muzicalitate și prin capacitatea de improvizare, în mod particular în stilul scat.

A primit treisprezece distincții „Grammy” şi a contribuit la dezvoltarea stilului vocal interpretativ modern în muzica de jazz. Colaborările cu alţi artişti celebri și numeroasele turnee în cadrul seriei „Jazz At The Philarmonic” au făcut-o cunoscută în întreaga lume. Ella Fitzgerald a fost deschisă multor instrumente muzicale moderne si intonațiilor sud-americane până la stilurile soul, blues, swing şi bebop,

Născuta în Virginia, în timpul copilăriei visa să devină dansatoare, dar, la sfatul prietenilor, a început să cânte și să participe la competiții. La vârsta de şaisprezece ani, a câștigat finala la „Wednesday Amateur Show” a teatrului „Apollo” din New York, fiind remarcată de Bardu Ali, care a angajat-o în formația sa. Ella a început să cânte cu regularitate la spectacolele din teatrul „Savoy” şi a înregistrat primul disc.

Mai târziu, a preluat conducerea formaţiei sub numele de „Ella Fitzgerald şi Orchestra sa faimoasă”, iar, apoi a început o carieră ca solistă, primind angajamente în diverse cluburi de noapte împreună cu orchestrele „Delta Rhythm Boys”, „Ink Spots” și „Mills Brothers”.

Cariera sa tumultuoasa  a fost întreruptă pe motive medicale, după care, revenindu-şi, a înregistrat mai multe discuri, a susținut ultimul său concert şi, când starea sănătății s-a deteriorat iremediabil, s-a stins din viaţă, lăsând posterității o operă bogată, eternizată în sute de înregistrări discografice.

Roxana Mera

Articolul precedent
Articolul următor