7.5 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 3:11
No menu items!

Elena Udrea mai stă în Bulgaria. Instanța cere date despre condițiile de detenție din România

spot_img

Judecătorii bulgari au amânat cu cinci zile, pentru 19 aprilie, judecarea procesului privind extrădarea în România a Elenei Udrea, în baza mandatului european de arestare emis de autoritățile române. 

Următorul termen de judecată a fost stabilit pentru 19 aprilie la ora 14.30.

Între timp, mandatul de arestare emis de autoritățile bulgare pe numele Elenei Udrea expiră joi, 14 aprilie, urmând ca o decizie privind un eventual arest la domiciliu în locuința închiriată de aceasta în Bulgaria să fie luată joi de Curtea de la Sofia. 

În procesul privind extrădarea Elenei Udrea, instanța din Bulgaria a cerut date autorităților române privind condițiile de detenție din România și informații privind un eventual pericol pentru Udrea în Penitenciarul Târgșor, unde – susține aceasta – ar fi fost amenințată cu moartea, în 2015, în perioada în care a fost în detenție aici. 

Ce le-a spus Elena Udrea judecătorilor bulgari

Potrivit Antena 3, Elena Udrea a încercat să-i convingă pe judecătorii bulgari să nu o extrădeze în România, într-un adevărat discurs susținut în fața instanței. 

Vă mulţumesc pentru ocazia de a spune ceva personal. Nu știu dacă voi repeta ceva din ce au spus avocații, pentru că nu am înțeles în totalitate ce au spus. Aş vrea să spun, în primul rând, că plec de la convingerea că de data aceasta am parte de un proces real, nu procesele care mi s-au întâmplat în România, am convingerea că stau în faţa unor judecători care au venit să asculte situația în care mă aflu, să analizeze din perspectiva legii probele pe care le-am depus și să ia o decizie corectă, legală și curajoasă în același timp. Înțeleg că, în faţa tribunalului de aici, cazul meu nu este uşor, măcar din perspectiva presiunii mediatice care există, dar asta arată și la ce presiuni sunt supusă în România, dacă aici în Bulgaria există atât de mult interes pentru situația mea.

As spune distinsului tribunal că este o ocazie, nu doar de a soluționa o cerere de extrădare, ci de a scrie istorie pentru ca cazul meu nu este doar unul cu justiția din România este un caz care privește justiția europeană. Decizia care se cere a fi executată prin acest mandat european s-a dat în Romania nu doar cu încălcarea legilor românești, nu doar cu încălcarea Constituției României, s-a dat cu încălcarea Curții Europene de Justiție.

Aceeași decizie care se cere a fi executată acum statul român a cerut să fie executată în 2018 și atunci s-a emis un mandat internațional de arestare împotriva mea și atunci am fost arestată trei luni după care statul român și a retras acuzațiile împotriva mea. Ce am constatat că am fost condamnată ilegal și a cerut eliberarea mea și și-a retras mandatul de arestare internațională.

După 3 ani, din nou se cere de către statul român arestarea mea pentru aceeași decizie judecătoarească constată deja ilegală în 2018 de către CCR.

Decizia ÎCCJ a ajuns sa fie respinsă peste tot in Europa. Nu mai târziu de acum două săptămâni cereri de extrădare în baza deciziei ÎCCJ au fost respinse în Belgia, în Grecia acum câteva luni din nou in Grecia, în Marea Britanie nenumărate cazuri, Italia, în Franța… Peste tot in Europa justiția din România este criticată, iar cererile de extrădare și mandatele de arestare emise în baza deciziilor ÎCCJ în România sunt respinse și criticate peste tot in Europa. 

Ca fost ministru și ca om politic știu că întotdeauna în clasamentul țărilor europene România și Bulgaria ocupă ultimele două locuri la mai toate capitolele, aveți ocazia să arătați că în justiție Bulgaria este înaintea Romaniei.

Știu că trebuie mult curaj pentru o decizie corectă și legală în cazul meu.

Știu că poate unii spun că Bulgaria nu este Marea Britanie, sau Italia, sau Franța să aibă curajul să se opună justiției din România, dar nutresc speranța că totuși există judecători aici, în Bulgaria, care au curajul sa facă justiție corectă și care au curajul să aplice corect atât dreptul bulgar, cât și dreptul european.

Sunt sigură ca statul roman își va retrage mandatul european, și acest mandat. O să fim în aceeași situație în care am fost acum 3 ani doar ca între timp eu stau in pușcărie, un copil de 3 ani sta singur acasă și viața mea continua sa fie distrusă de 8 ani.

În speranța că o sa analizați curajos cazul meu, vă mulțumesc.

Solicit să respingeți cererea de predare făcută de autoritățile române”, a spus Elena Udrea în fața instanței, potrivit Antena 3. 

Joia trecută, pe 7 aprilie, Udrea a fost condamnată definitiv la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul „Gala Bute”.

La două ore după sentința dată de magistrații Înaltei Curți, poliția s-a deplasat la casa din Corbeanca a fostului ministru al Dezvoltării și Turismului, unde se afla doar partenerul de viață al acesteia, Adrian Alexandrov. Poliția a dat-o ulterior pe Elena Udrea în urmărire generală. 

Raluca Dan