13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 4:37
No menu items!

ELCEN amenință că 40% din bucureșteni vor rămâne fără apă caldă

spot_img

Aproape jumătate din locuitorii Capitalei vor rămâne fără apă caldă în perioada următoare, după ce Distrigaz a decis limitarea debitului de gaze naturale către Electrocentrale București (ELCEN), din cauza datoriilor, a transmis compania de stat.

Detalii din comunicatul ELCEN:

Din cauza unei sume restante de 147,2 milioane de lei, Distrigaz a luat decizia, și a notificat ELCEN în acest sens, că, începând cu data de 05.09.2016, va reduce presiunea gazului natural, în mod constant, până la limita de avarie (2 bari), fapt pus în practică la această oră. Datoria a fost acumulată în perioada ianuarie 2016 – iunie 2016. În cazul în care aceasta nu va fi achitată, Distrigaz a informat ELCEN că va trece la aplicarea măsurii sistării serviciului de distribuție și, pe cale de consecință, agregatele energetice de la CET Vest se vor opri.

Ca urmare, nu se va mai putea furniza energie termică pentru aproximativ 40% dintre locuitorii Bucureștiului — cartierele Drumul Taberei, Militari și Crângași, dar și o parte din centrul Capitalei.

Distrigaz a anunțat intenția demarării procedurii de executare silită pentru recuperarea unei părți din datorie.

Urmare a datoriilor acumulate de RADET, ELCEN se află în imposibilitatea de a-și onora plățile către furnizorii și distribuitorii de materii prime, materiale și servicii.

În consecință, ELCEN a luat decizia ca poprirea pe conturile RADET să rămână de 100%. Societatea a dat dovadă de disponibilitate față de solicitările repetate ale RADET de a se diminua poprirea pe contul escrow tocmai pentru a permite acestei debitoare să efectueze plăți salariale și, totodată, să achite furnizorii care au prestat servicii de reparații și întreținere a rețelei de termoficare.

Din discuțiile purtate cu Primăria Municipiului București, a rezultat că va fi supusă aprobării Consiliului General al Municipiului București (CGMB) o rectificare a bugetului de venituri și cheltuieli cu suma de aproximativ 259 de milioane de lei, care reprezintă obligație de plată restantă a Municipiului București față de RADET și Electrocentrale București în baza unui protocol încheiat în 18 decembrie 2008.

T.S.