5.8 C
București
vineri, 23 februarie 2024 - 6:00
No menu items!

Eduard Hellvig, despre liderul AUR ale cărui declarații au fost preluate de presa rusă: „Problema e că domnul Claudiu Târziu nu este idiot”

spot_img

Fostul director SRI Eduard Hellvig acuză un lider AUR că folosește temele politicienilor de extremă dreapta din Ungaria și care „îi convin cel mai mult lui Vladimir Putin”. Senatorul AUR Claudiu Târziu a afirmat, de Ziua Unirii la Iași, că România Transcarpatia trebuie „reîntregită” cu Basarabia, Bucovina de Nord, și ținutul Herța. 

Liderul AUR Claudiu Târziu a declarat, pe 24 ianuarie, la Iași, că „Basarabia trebuie să vină acasă”, iar autoritățile trebuie să recupereze teritorii aflate acum în Ucraina și să se unească cu Republica Moldova. Declarațiile sale au fost preluate imediat de presa rusă.

Fostul director SRI îl acuză pe parlamentarul AUR că aceeași temă este folosită și de politicienii de extremă dreapta din Ungaria, care și ei revendică teritorii care aparțin Ucrainei.

„Domnul Târziu bate fals într-o tobă de bâlci, iar cei fără ureche muzicală se adună de pe margine crezând că e concert. Există însă o trompetă improbabilă care este totuși în armonie cu dl Târziu. László Torocskai, omologul său de la Budapesta, care, coincidență, la 24 de ore după, declară că Ungaria trebuie să recupereze teritorii de la Ucraina.

Cum nu cred în coincidențe, trei întrebări îmi stăruie în gând. Când vorbește de normalizarea relațiilor cu Rusia, la care perioadă „normală” se referă? Ca să știm cum să ne pregătim… Când și-a lansat lista pentru euro-parlamentare, de ce a ales Italia și nu ținuturile pe care le revendică? Doar n-o fi pentru voturi… Când s-a regăsit în cuget, simțiri și punctaj cu politicianul maghiar, dl Târziu era în Cc sau în Bcc?”, a scris Eduard Hellvig pe rețeaua de socializare X.

De asemenea, Hellvig subliniază că tipul acesta de discurs „îi convine cel mai mult lui Vladimir Putin”.

„Uite, lume, o grămadă de țări sunt nemulțumite, ca atare războiul nostru este justificat. În politică, domnul cu vorbele avântate ar purta în general numele de «idiot util». Adică cel care, fără să analizeze prea mult, lansează mesaje care convin de minune adversarului. Problema este că dl Claudiu Târziu nu este idiot. Unii ar spune că nici util. Adică nu face aceste declarații din prea multă viteză. Nu îl putem bănui că l-a luat valul și că i-a ieșit porumbelul. Domnul Târziu se joacă cinic cu o temă fierbinte, despre care știe foarte bine că este o fantezie. Din agitarea făcliei naționaliste, pe el îl avantajează de minune agitația, nicidecum idea națională. Pentru că din agitație își extrage știri, expunere și bazin electoral. Știe, la fel de cinic, că vorbele lui sunt o declarație politică și, ca atare, nu poate fi tras la răspundere pentru vreo coliziune cu poziția oficială a statului român”, a mai scris Eduard Hellvig.

M. Nedelcu