15.2 C
București
vineri, 26 aprilie 2024 - 16:20
No menu items!

Echipe SAS omoară de pe ATV-uri până la 8 jihadiști pe zi

spot_img

Forțele speciale britanice au ucis, în Irak, 200 de membri ai Statului Islamic într-o lună

 SAS

Trupe SAS, cu puști cu lunetă și mitraliere grele, au omorât sute de extremiști ai Statului Islamic într-o serie de ambuscade mortale cu ATV-uri, în Irak, informează dailymail.co.uk.

Surse din cadrul apărării au indicat că soldații din unitatea de elită de luptă au eliminat „până la opt teroriști pe zi” în „raiduri” îndrăznețe, realizate în ultimele patru săptămâni.

Până acum, s-a știut doar că SAS opera într-un rol recunoaștere în Irak și nu era implicat în luptă. Însă, potrivit dailymail.co.uk, grupuri restrânse de soldați sunt parașutate din elicoptere RAF Chinook pe teritoriul Statului Islamic pentru a ataca.

„Țintele” sunt identificate cu ajutorul dronelor acționate fie dintr-o bază SAS, fie direct de către soldații aflați pe teren, care utilizează dispozitive mai mici.

În plus, trupele sunt dotate cu ATV-uri care au mitraliere prinse pe un cadru. Militarii caută unități ale Statului Islamic și atacă teroriștii, la căderea nopții, folosind elementul surpriză.

SAS1

Misiunile au avut loc la o bază din apropiere, în ultimele patru săptămâni, iar soldații SAS au folosit atât de multă muniție, încât s-a impus comandarea refacerii complete a stocului de gloanțe.

 O sursă SAS a declarat pentru „Daily Mail”: „Tacticile noastre induc Statului Islamic frica de Dumnezeu. Nu știu când vom lovi din nou și nu pot face nimic să ne oprească”.

„Îi demoralizăm. Pot să fugă și să se ascundă dacă văd avioane pe cer, însă pe noi nu ne pot vedea sau auzi. Folosirea lunetiștilor duce factorul frică la un alt nivel; teroriștii nu știu ce se întâmplă. Ei doar își văd colegii zâcând morți în nisip”, a continuat aceasta.

Raidurile SAS în stil gherilă vizează principalele rute de aprovizionare ale SI, din vestul Irakului și puncte de control pentru vehicule stabilite de către teroriști pentru a efectua răpiri și a stoarce bani de la șoferii locali.

„Raidurile” SAS au ca scop degradarea capacității de luptă a Statului Islamic

Operațiunile încep cu comandanții SAS care studiază ore întregi de înregistrări a potențialelor locații ale țintelor înregistrate de către drone (UAV) și care ascultă interceptările inamicilor în incercarea de a identifica liderii SI.

Odată ce ținta a fost identificată, soldații așteaptă ordinele. Ulterior, ei părăsesc baza secretă și se urcă în elicoptere – cu ATV-urile deja aflate la cargo. Piloții introduc coordonatele pentru zona de deșert unde vor ateriza elicopterele. Deoarece motoarele elicopterelor Chinooks sunt foarte zgomotoase, soldații sunt duși la 50 de mile distanță față de țintă. Trupele descarcă ATV-urile și își pregătesc armele (mitraliere și puști cu lunetă).

Raidurile SAS au ca scop degradarea capacității de luptă a Statului Islamic înaintea unei ofensive de 20.000 de militari irakieni și kurzi, care va avea loc anul viitor, cu sprijinul Marii Britanii. Între timp, specialiști militari britanici oferă instruire suplimentară pentru soldații care vor participa la ofensivă.

În următoarele două săptămâni, Secretarul Apărării Michael Fallon ar trebui să primească un raport de la planificatorii militari britanici cu ceea ce trebuie făcut. Planurile ar putea cuprinde până la 300 de formatori din Marea Britanie care conduc un program de pregătire intensivă pentru militarii kurzi și irakieni.

Când ofensiva începe, formatorii britanici pot rămâne alături de unitățile irakiene și kurde, dar nu este de așteptat să se implice direct în luptă.

La începutul acestei luni, Fallon a avut întâlniri cu lideri politici din regiune, asigurându-i că Marea Britanie s-a angajat în înfrângerea SI și îmbunătățirea pregătirii soldaților.

Totodată, Secretarul Apărării a vizitat Kuwait-ul, unde se așteaptă ca, comandanții din Statele Unite și Marea Britanie să înființeze un centru de pregătire a ofensivei.

Experții din Orientul Mijlociu se întreabă însă dacă strategia Marii Britanii de a învinge SI are șanse de reușită. Profesorul Gareth Stansfield de la Universitatea Exeter a declarat: „Nu numai că Statul Islamic este mai puternic decât organizațiile anterioare, dar a și învățat lecții de la ele”.

Potrivit dailymail.co.uk, de când a început campania SI în Siria și Irak, mai mult de 35 de jihadiști britanici și-au pierdut viața. Se crede cei mai recenți cetățeni britanici care au murit luptând pentru extremiștii – cunoscuți sub numele de Abu Abdullah al-Habashi, 21 de ani, și Abu Dharda, 20 de ani – au fost din Londra.