27.5 C
București
vineri, 9 iunie 2023 - 21:02
No menu items!

După câteva zile de căldură, vine iar frigul. Unde va ploua și unde va ninge

spot_img

Vremea se va încălzi în zilele următoare, după cele câteva zile de frig și precipitații. Meteorologii spun însă că timpul frumos nu va ține decât alte câteva zile, apoi vor veni din nou ploi și ninsori.

Vremea va fi mai caldă doar în acest weekend, iar instabilitatea atmosferică se menține. 

„La noi va avansa o masă de aer cald ce va determina temperaturi din ce în ce mai ridicate. În zilele următoare va continua să se încălzească, astfel încât temperaturile vor depăși în mare parte din țară 14-15 grade Celsius, până spre 18-19 grade Celsius, poate chiar 20 în extremitatea de vest și de sud a teritoriului. Cel mai cald va fi probabil sâmbătă, când vom avea și fenomene specifice instabilității atmosferice. Deci fenomene de vară, trecem de la ninsori la dezvoltări convective, la descărcări electrice, într-un interval destul de scurt de timp”, a explicat meteorologul Alina Șerban, la Antena 3 CNN.

Săptămâna viitoare se anunță o nouă răcire a temperaturilor.

„Acest pasaj de încălzire va fi tot de scurtă durată, va ține până în weekend, pentru că avem semnale, soluții ale modelelor, care ne sugerează o nouă răcire săptămâna următoare”, a mai spus meteorologul.

Conform ANM, sâmbătă, 1 aprilie, valorile termice se vor situa în jurul mediilor multianuale, uşor mai ridicate doar în sud-est. Instabilitatea atmosferică va fi în creştere, astfel că înnorările vor fi temporar accentuate şi local va ploua. Vor fi mai ales averse, pe arii restrânse se vor semnala descărcări electrice, iar pe alocuri cantităţile de apă vor fi mai însemnate. Izolat vor fi condiţii de grindină. La munte, la altitudini mari, vor fi precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări în zona montană înaltă, iar temporar şi în regiunile sudice. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 11 şi 21 grade Celsius, iar cele minime vor fi cuprinse între 3 şi 10 grade Celsius, cu valori uşor mai scăzute în depresiunile Carpaţilor Orientali. Dimineaţa şi noaptea, izolat se va forma ceaţă.

Și în Capitală, vremea va deveni caldă pentru această perioadă, dar şi uşor instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate mai ales după-amiaza, când vor fi averse, posibil însoţite şi de descărcări electrice. Vântul va sufla în general moderat ziua. Temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 20 grade Celsius, iar cea minimă se va încadra între 5 și 8 grade Celsius.

În intervalul 27 martie – 3 aprilie, meteorologii prognozează temperaturi ale aerului ușor mai ridicate decât cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări. Cel mai cald va fi în sud-estul țării unde vor fi medii zilnice de peste 10 grade Celsius. În această săptămână regimul pluviometric va fi ușor excedentar în zonele montane, iar în rest va fi în general apropiat de cel normal pentru această perioadă.

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. În sud și vest, mediile zi-noapte vor fi în jur de 10 grade, în timp ce în Dobrogea, Moldova și Transilvania vor fi în jur de 8 grade Celsius. 

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile.