12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:54
No menu items!

După aderarea la NATO, Finlanda a devenit „o ţintă nucleară legitimă” pentru Rusia

spot_img

Finlanda a devenit „o ţintă nucleară legitimă” pentru Rusia după aderarea sa la NATO, a declarat vineri expertul militar rus Vladislav Şurîghin, citat de EFE, preluată de Agerpres.

„Pentru noi, principala ameninţare constă în faptul că de acum pe teritoriul Finlandei ar putea fi desfăşurate arme nucleare”, a declarat Şurîghin într-o intervenţie la postul de radio ‘Govorit Moskva’, adăugând că, în urma aderării acestei ţări nordice la NATO, arme „tactice şi nucleare” ale blocului militar occidental se apropie de graniţele Rusiei.

„Este o ameninţare gravă, căci o rachetă tactică care zboară la 400-500 de kilometri dinspre Finlanda ar putea acoperi întreg Sankt-Petersburgul şi zona adiacentă’, a punctat expertul citat.

În consecinţă, a subliniat Vladislav Şurîghin, „începând cu 4 aprilie, Finlanda a devenit o ţintă nucleară legitimă” pentru Moscova.

În acelaşi timp, el a menţionat necesitatea de a consolida apărarea antiaeriană a Rusiei în urma noului statut al Finlandei ca ţară membră a NATO.

Rusia şi-a exprimat anterior intenţia de a lua măsuri de recalibrare a sistemului său de securitate ca urmare a aderării Finlandei la Alianţa Nord-Atlantică.

Cu toate acestea, Kremlinul a remarcat că răspunsul Rusiei nu va interveni imediat, întrucât este vorba de un proces care necesită „o anumită perioadă de timp”.

D.Constantin