17.3 C
București
joi, 23 mai 2024 - 12:52
No menu items!

După 11 luni de mandat, din care una de concediu, Nicușor Dan ne anunță un mare proiect: Trenul metropolitan

spot_img

Nicușor Dan are în sfârșit un proiect mare cu care se poate lăuda – trenul metropolitan București Ilfov, care poate degreva traficul în multe zone importante din Capitală și zonele limitrofe.

„În esenţă, simpla construcţie a câte unui pasaj, pe unde pare că e nevoie, nu reprezintă o soluţie pe termen lung. De aceea, am prezentat azi abordarea noastră structurală pentru transportul cu trenul de suprafaţă, care va fi complementară cu o abordare structurală asupra traficului rutier. Există un angajament comun al Primăriei Capitalei, Consiliului Judeţean Ilfov şi primăriilor din Ilfov pentru a colabora în realizarea acestui proiect, care poate fi finanţat din fonduri europene”, a scris Nicuşor Dan, miercuri pe Facebook. 

Trenul metropolitan ar urma să fie gata, într-o primă etapă, în 5 ani. Liniile folosite vor fi cele ale CFR, infrastructura fiind, însă refăcută, astfel încât sutele de persoane care stau la periferie și vin zilnic în București la școală sau la serviciu, să poată circula cu acest tip de metrou de suprafață. Investiția se ridică la 600 de milioane de euro, iar autoritățile speră să primească finanțare europeană. Proiectul „Trenul metropolitan” va fi implementat în mai multe etape – până în 2024 ar urma să se poată deja circula cu trenuri vechi, până în 2026 vor fi modernizate stații și vor ajunge noi trenuri nepoluante, iar ulterior, până în 2030 și 2050, să se ajungă și la construirea unor linii și gări noi.

Emanuel Stan