25.7 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 15:17
No menu items!

Dublul standard îngroapă guvernul britanic. Consilierul lui Johnson a încălcat carantina și are susținerea premierului

spot_img

Criza care a îngenuncheat guvernul britanic cu privire la coundita consilierului Dominic Cummings, considerat arhitectul Brexit, a continuat să se adâncească, luni seară, după o conferință de presă fără precedent în care șeful de cabinet al prim-ministrului a refuzat în mod repetat să demisioneze sau să-și ceară scuze pentru încălcarea restricțiilor de circulație din timpul pandemiei.

După ce a izbucnit furia publică împotriva premierului, Cummings a încercat să explice de ce a condus 264 de mile în afara Londrei spre moșia părinților săi din Durham, în ciuda faptului că a suspectat că el și soția sa au COVID-19, scrie The Guardian, într-o amplă analiză.

În timpul îndelungatei conferințe de presă, Cummings a susținut că a condus la Durham pentru că avea nevoie de posibile îngrijiri pentru copil, din partea nepoatei sale adolescente. El a insistat ca el și soția și copilul său urmau să rămână într-o clădire separată și să comunice cu părinții săi strigând de la distanță.

El a recunoscut, de asemenea, că a făcut o oprire, cu familia, la Castelul Barnard, situat la 30 de mile distanță de Durham, pentru că avea nevoie să și relaxeze vederea pentru drumul mai lung spre Londra. 

El a recunoscut că au coborât din mașină și au stat 15 minute lângă un râu, într-un moment în care regulile de blocare interziceau călătoriile neesențiale, cu excepția cumpărăturilor, exercițiilor fizice și aprovizionării cu medicamente.

Atât călătoria de la Londra, cât și la Castelul Barnard par încălcări ale regulilor de blocare ale guvernului.

Refuzând să-și ceară scuze și spunând că nu s-a oferit să renunțe la postul său, Cummings a spus: „Nu regret ce am făcut… oamenii rezonabili ar putea să nu fie de acord”.

În urma conferinței de presă, Johnson i-a oferit din nou susținere completă consilierului său principal, care a fost unartizan al Brexit-ului și al victoriei electorale de anul trecut.

Primul ministru a luat un ton dur în anumite momente, spunând că „regretă desigur confuzia, mânia și durerea pe care oamenii o simt … ca o țară care trece prin dificultăți și suferințe imense”.

Cu toate acestea, el a mai susținut că Bernard Cummings s-a explicat și nu a făcut nimic rău, insistând: „Nu cred că cineva din cabinet a făcut ceva pentru a ne submina mesajul.” El a insistat că este „foarte, foarte plauzibil” pentru Cummings să se fi dus la Castelul Barnard din cauza problemelor cu vederea.

Numeroși parlamentari conservatori și miniștri ai cabinetului și-au exprimat susținerea pentru Cummings după apariție, dar alții au rămas nemulțumiți de explicație și s-au temut că furia publică lor nu va fi atenuată.

Johnson a ținut o ședință de cabinet despre încheierea blocajului, întrucât guvernul a încercat să revină cu o strategie pentru COVID-10, în urma acuzațiilor Cummings. În cadrul conferinței de presă zilnice a guvernului, premierul a spus că piețele în aer liber și saloanele de mașini vor putea deschide începând cu 1 iunie, iar alte puncte de vânzare cu amănuntul neesențiale vor putea reporni începând cu 15 iunie.

Călătoriile lui Cummings, la sfârșitul lunii martie și începutul lunii aprilie, cu încălcarea blocajului, au fost dezvăluite pentru prima dată într-o anchetă comună de către Guardian și Mirror.

În conferința de presă, Cummings a arătat clar că „nu a avut în vedere” demisia, dar a recunoscut că ar fi putut acționa diferit, spunându-i premierului că intenționează să călătorească la Durham înainte de a face acest lucru.

Insistând că a acționat în conformitate cu spiritul și litera regulilor, el a spus: „Regulile clarifică faptul că atunci când este vorba de copii mici, acestea pot fi circumstanțe excepționale și cred că au fost circumstanțe excepționale.”

Întrebat de ce nu demisionează, a spus: „Există o furie de înțeles, dar o mare parte din acea furie se bazează pe rapoarte din mass-media care nu au fost adevărate. Este extrem de regretabil că mass-media li s-a spus că unele dintre aceste lucruri sunt greșite și le-au raportat oricum.”

Cummings a dezvăluit că fiul său trebuia să meargă la spital în timp ce se aflau în Durham. Copilul a fost dus la spital de ambulanță împreună cu soția sa, care a stat peste noapte. Cummings a lăsat izolat a doua zi pentru a-și ridica soția și copilul de la spital. Fiul său a testat ulterior negativ pentru coronavirus.

Cummings a spus că nu a avut contact fizic cu părinții, dar au „conversații la distanță”. El a spus că nu a menționat despre călătoria la Durham în articoleke scrise de el și de soția sa despre experiența lor de blocare, deoarece era îngrijorat pentru securitatea sa.

Într-o altă confirmare remarcabilă, el a spus că inițial a plecat acasă de la serviciu temându-se că soția sa a contractat coronavirus, dar apoi s-a întors înapoi mai târziu în acea zi pentru a continua să lucreze, în loc să se izoleze acasă timp de 14 zile.

Mai târziu în acea seară, a luat decizia de a călători la Durham pentru a solicita îngrijirea pentru copil, temându-se că amândoi se vor îmbolnăvi. Până la urmă nu au avut contact cu alte rude, deoarece soția sa, Mary Wakefield, a avut o stare suficient de bună pentru a avea grijă de fiul lor.

Cummings a spus că nu i-a spus premierului unde se duce, întrucât Johnson avea „un milion de lucruri pe cap”, dar a recunoscut că acest lucru ar fi putut fi o greșeală.

Luni mai devreme, peste 20 de parlamentari conservatori au cerut demisia lui Cummings pentru încălcarea blocajului, inclusiv foștii miniștri Tim Loughton și Steve Baker.