13.1 C
București
marți, 21 mai 2024 - 4:05
No menu items!

Dușa motivează iresponsabil achiziția de F16: „Zilnic, spaţiul aerian este forţat de avioane neidentificate”

spot_img

Ministrul apărării, Mircea Dușa, a motivat miercuri, printr-o serie de declarații care ar putea fi calificate drept iresponsabile pentru un ministru al unei țări membre NATO, necesitatea achiziției de avioane militare F16.

Realizarea acestei capabilităţi trebuie să o şi justific. Este foarte necesar, pentru că zilnic spaţiul aerian al ţării este forţat – probabil nu ar trebui să spun acest lucru – de avioane care nu sunt identificate sau care nu au aprobare de survol. În acel moment trebuie să ridicăm în aer avioanele de vânătoare, să facem procedurile de somare pentru ca acele avioane să iasă din spaţiul aerian al ţării, lucruri care se întâmplă destul de des şi noi folosim MIG-urile care ne sunt în dotare. Ieri noapte s-a întâmplat ultima dată, dar nu pot oferi detalii, am oferit-o ca ştire pentru a exemplifica faptul că avem nevoie de aviaţia de vânătoare pentru că prima misiune a acestei capabilităţi este de a asigura siguranţa spaţiului aerian al ţării.

Mircea Dușa

ministrul apărării

Declarațiile făcute miercuri de ministru sunt cu atât mai intrigante cu cât, deși spațiul aerian al României este violat zilnic de aeronave neidentificate, ceea ce necesită intervenția Armatei, acest fapt extrem de grav a fost ținut sub tăcere până acum.