23.9 C
București
marți, 26 septembrie 2023 - 12:22
No menu items!

Două treimi dintre americani, în favoarea torturii în cazul suspecților de terorism

spot_img

Aproape două treimi dintre americani cred că tortura poate fi justificată pentru a obține informații de la presupuși teroriști, un nivel de sprijin similar celui constatat în țări precum Nigeria, unde atacurile comise de către militanți sunt ceva obișnuit, relatează Reuters.

Sondajul Reuters/Ipsos, citat de Agerpres, reflectă o opinie publică americană îngrijorată după masacrul din San Bernandino din decembrie 2015, în care și-au pierdut viața 14 persoane, și după atacurile sângeroase din Europa din ultima perioadă.

Potrivit sondajului, realizat online în perioada 22-28 martie, cei intervievați au trebuit să răspundă la întrebarea dacă tortura poate fi justificată în cazul “presupușilor teroriști pentru a obține informații despre terrorism”. Aproximativ 25% dintre respondenți au spus că tortura este “deseori” justificată, în timp ce 38% cred că ea este justificată doar “uneori”. Doar 15% consideră că tortura nu ar trebui folosită niciodată.

Republicanii sunt mai numeroși decât democrații în rândul acelora care sunt în favoarea obținerii de informații prin folosirea torturii: 82% dintre republicani cred că tortura este “deseori” sau “uneori” justificată, comparativ cu 53% dintre democrați.

Aproximativ două treimi dintre respondenți spun, de asemenea, că se așteaptă la un atac terorist pe teritoriul SUA în următoarele șase luni.

R.D.