15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 6:32
No menu items!

Dosarul Nana, cu tot cu terenul Ioanei Băsescu, se întoarce la Parchet

spot_img

Dosarul Nana, trimis în judecată cu funcționarii acuzați că au retrocedat ilegal terenuri, printre care și cel al Ioanei Băsescu, se întoarce la Parchetul General

Primarul localității, Gheorghe Dobre, plus alți 8 funcționari din instituție, au fost trimiși în judecată de procurorii instanței supreme, pentru retrocedarea ilegală a unor terenuri. Magistraţii Tribunalului Călăraşi au decis să restituie dosarul Nana procurorilor, dar hotărârea poate fi atacată cu recurs.

Potrivit rechizitoriului trimis Tribunalului Călăraşi, instanţă care urma să judece dosarul Nana, în perioada 2005 – 2010, funcționarii primăriei și fostul primar, care între timp a decedat, au retrocedat terenuri doar celor care aveau „relații”.

Comisia de fond funciar a comunei Nana a soluţionat, în perioada mai 2006-decembrie 2010, 128 de cereri de retrocedare de terenuri agricole, iar aproape jumătate dintre acestea erau formulate în numele inculpaţilor, soţiilor sau soţilor, părinţilor, bunicilor acestora sau în numele altor rude sau afini, au stabilit anchetatorii.

Prejudiciul din acest dosar s-a reidicat la peste 3.000.000 de lei, iar terenurile au fost puse sub sechestru, inclusiv cel al fiicei fostului șef al statului, Ioana Băsescu. Ea a declarat că a cumpărat de la o firmă italiană 290,4 hectare de la Nana în octombrie 2013, în baza înscrisurilor legale de la cartea funciară, cu deplină bună credinţă.