luni, 25 ianuarie 2021 - 10:28

Dosarul Berbeceanu. Judecătorii instanței supreme desecretizează informațiile SRI despre fostul șef de la „Crimă Organizată”

Italia anunță măsuri împotriva Pfizer și AstraZeneca din cauza întârzierilor la livrarea vaccinurilor

Italia va lua măsuri legale împotriva companiilor Pfizer şi AstraZeneca din cauza întârzierilor în livrarea de vaccinuri anti-Covid. Anunțul a fost făcut duminică de...

Redeschiderea școlilor, sub semnul întrebării. Personalul din grădinițe are prioritate la vaccinare

Ministrul educației Sorin Cîmpeanu a vorbit, duminică seară, despre redeschiderea școlilor. El a explicat că decizia finală va fi luată, pe 2 februarie, împreună...

Se întorc ninsorile. Cod portocaliu de viscol până luni dimineață

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o avertizare Cod portocaliu de viscol în zonele înalte din Carpații Meridionali.  Codul portocaliu de viscol intră în vigoare...

Anchetă epidemiologică extinsă în cazul focarului de la școala din Capitală. Încă 11 probe au fost recoltate

Direcția de Sănătate Publică București a anunțat, duminică, că a decis să extindă ancheta epidemiologică în cazul focarului de la Școala Gimnazială nr. 28,...

Procesul în care fostul șef al BCCO Alba Iulia, comisarul Traian Berbeceanu, în prezent pensionat, este judecat alături de fostul procuror șef al DIICOT Alba Iulia, Ioan Mureșan, ar putea lua o turnură spectaculoasă după ce Completul 5 judecători de la Secția Penală a Curții Supreme de Justiție s-a a anunțat ce probe a admis în faza de apel a procesului.

Reamintim că în fond Mureșan a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru represiune nedreaptă și abuz în serviciu, acuzații generate strict de faptul că a propus arestarea lui Traian Berbeceanu. Dosarul procurorului Mureșan a fost instrumentat de DNA iar cel al lui Berbeceanu preluat de structura centrală a DIICOT, ambele dosare fiind ulterior conexate la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Revenind la probele admise de Completul de 5 judecători, printre ele se regăsesc audierea unor martori, declasificarea unor informații secrete.

”Admite cererea privind desecretizarea notelor transmise de către Serviciul Român de Informaţii prin adresa din 12 ianuarie 2016, înregistrată sub nr. 0010/CDC din data de 13 ianuarie 2016 la Compartimentul de Documente Clasificate al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, depuse pentru dosarul nr. 2738/1/2014, înscrisuri, cu caracter, „strict secret”; 4. Dispune emiterea unei adrese în atenţia Compartimentului de Documente Clasificate al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în vederea derulării procedurilor necesare desecretizării notelor anterior menţionate şi, ulterior, depunerii acestora la dosarul cauzei”, au stabilit judecătorii prin încheierea de admitere a probatoriilor.

În prima fază a procesului procurorul șef Ioan Mureșan a cerut ca probe în apărarea sa și pentru a demonstra că ancheta împotriva lui Traian Berbeceanu nu este pornită din senin, în urma unei ambiții personale, ca SRI și DIPI să comunice ce informații aveau despre Berbeceanu.

Dacă DIPI a făcut acest lucru, SRI a trimis documentele clasificate pe care președintele completului de judecată care l-a condamnat pe Mureșan, Horia Șelaru a refuzat să desecretizeze informațiile. Ținând cont de contextul în care au fost cerute acele informații de la SRI este posibil ca pe Berbeceanu să nu-l aștepte surprize plăcute.

Martorul cu identitate protejată, reaudiat. Pe listă sunt polițiști și procurori

Nume foarte interesante sunt pe lista martorilor ceruți pentru fi reaudiați și admiși de Completul de 5 judecători de la Secția Penală a Înaltei Curți de Casație și Justiție.

Astfel, la solicitarea procurorilor DIICOT va fi reaudiat martorul identitate protejată Daniel Călin. Conform informațiilor deținute de Sursa Zilei mărturia lui Călin ar putea stârni deranj mare în justiția din Alba Iulia și nu numai, ea fiind foarte spectaculoasă în amănunte care leagă mediul economic de mediul judiciar.

De asemenea, la solicitarea lui Ioan Mureșan vor fi reuadiați Ioan Tarnu – fostul șef al SRI Alba Iulia, procurorul Valentin Trif de la Structura Centrală a DIICOT, polițiști de la Crimă Organizată – Cătălin Nicolescu, Sebastian Veștemeanu precum și grefieri de la DIICOT Alba Iulia.

De asemenea, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să facă adresă către DIICOT – Structura Centrală, în vederea înaintării la dosarul cauzei a tuturor înregistrărilor convorbirilor telefonice si ambientale realizate în dosarul nr. 13D/P/2011 al DIICOT Structura Teritorială Alba lulia (privindu-l pe apelantul intimat inculpat parte civilă Berbeceanu Traian, precum şi a tuturor înregistrărilor comunicaţiilor purtate pe SKYPE şi WHATSAPP, aflate pe sistemele informatice ridicate la percheziţie.

Despre sistemele informatice ridicate de DIICOT Alba Iulia de la percheziția făcută la Traian Berbeceanu nu se mai știe nimic de la preluarea dosarului la structura centrală a DIICOT.

Interesant este că pe lista martorilor propuși și admiși spre reaudiere sunt martori care au fost audiați în fond și care nu au dat declarații favorabile lui Traian Berbeceanu. Ca urmare, în sentința de fond prin care a decis că Berbeceanu nu este vinovat de faptele de luare de mită, spălare bani, fals și alte acuzații președintele completului de judecată, Horia Șelaru a decis să nu țină cont de mărturiile date împotriva lui Berbeceanu, să înlăture acele declarații fără să-și argumenteze poziția.

Cristi Ciupercă

RĂZBOIUL DIN POLIȚIA CAPITALEI. Șeful Poliției din Centrul Vechi: Au greșit să plătească! Dar care a fost temeiul legal al filajului?

Comisarul Cristian Ghica, șeful Secției de poliție din Centrul Vechi, susține că este o greșeală faptul că patru procurori și Radu Gavriș, adjunctul șefului...

Proteste la Guvern și Președinție, de Ziua Micii Uniri. Se cer salarii si pensii mai mari

Sindicalişti din diferite sectoare de activitate şi pensionari civili şi militari protestează, duminică, de Ziua Micii Uniri, faţă de deciziile luate de autorităţi în...

AstraZeneca reduce la mai puțin de jumătate livrările de vaccin către UE. Care vor fi consecințele pentru România

După ce Pfizer şi-a redus livrările de vaccin către UE săptămâna trecută, acum a venit rândul AstraZeneca. Compania farmaceutică a anunţat că nu va...

Bucureșteanul depistat cu noua tulpină de coronavirus a infectat încă 9 persoane. Focarul, la o școală din Capitală

Ministerul Sănătății a anunțat, sâmbătă seara, că 9 din 10 persoane testate – contacți ai unuia dintre pacienții depistați în cursul zilei de vineri...

Vaccinul anti-COVID are o singură contraindicație categorică. Ce spun specialiștii

Medicul Virgil Musta susține că vaccinul împotriva Covid-19 poate fi făcut de majoritatea persoanelor, dar serul nu este recomandat persoanelor cu reacţie alergică severă...