6.1 C
București
miercuri, 1 decembrie 2021 - 11:46
No menu items!

Dosarul „Alegeri în Diaspora”. Senatorii juriști au respins cererea DNA de anchetare a lui Titus Corlățean

spot_img

Comisia juridică a Senatului a respins, marți, cererea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție pentru începerea urmăririi penale față de fostul ministru de externe al Guvernului Ponta, Titus Corlățean, în dosarul privind votul din Diaspora, în 2014”.

Senatorii juriști au respins cererea DNA cu cinci voturi „împotrivă” și trei „pentru”. Procurorii DNA îl acuză pe Titus Corlățean de abuz în serviciu, cu obținere de foloase necuvenite pentru altul și împiedicarea exercitării drepturilor electorale.

Potrivit anchetei, „în contextul organizării alegerilor prezidențiale din anul 2014, în calitate de ministru al afacerilor externe, Corlățean Titus, prin încălcarea procedurilor legale și prin acte de dispoziție, a organizat discreționar secțiile de votare din străinătate, obținând astfel un folos necuvenit pentru candidatul propus și susținut de partidul din care făcea și el parte. Folosul necuvenit pentru altul a constat în limitarea numărului de cetățeni români care și-au putut exercita dreptul de vot în străinătate”.

Prin urmare, procurorii susțin că „limitarea accesului la secțiile de votare în străinătate a avut drept consecință creșterea procentajului total de voturi favorabile obținute de același candidat, în condițiile în care comportamentul electoral al cetățenilor români din străinătate, în mare parte, era defavorabil candidatului respectiv”.

Pe de altă parte, „dreptul de vot cetățenilor români care locuiesc în străinătate a fost vătămat. Vătămarea s-a realizat atât prin împiedicarea exercitării acestui drept, cât și prin îngreunarea foarte serioasă a exercitării acestui drept, care a determinat pe mulți dintre titularii dreptului la vot să renunțe la exercitarea acestuia”, se arată în referatul DNA.

Valeriu Motoc