16.3 C
București
marți, 3 octombrie 2023 - 2:48
No menu items!

Dosar penal pentru neplata impozitelor şi contribuţiilor

spot_img

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, vineri, în şedinţa de Guvern, că vor fi introduse o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale din TVA, urmând a fi reincriminată fapta constând în reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor, cu reţinere la sursă, în cazul angajatorilor care nu le plătesc angajaţilor contribuţiile la sănătate şi pensii.

”Va fi reincriminată fapta constând în reţinerea şi neplata impozitelor şi contribuţiilor, cu reţinere la sursă. Este important să introducem aceste sancţiuni pentru banii pe care angajatorii îi reţin din salariile angajaţilor pentru a fi viraţi la bugetele de sănătate şi pensii”, a declarat Nicolae Ciucă.

Premierul a mai precizat, în şedinţă, că a doua coordonată a proiecţiei bugetare pe 2022 o reprezintă susţinerea mediului de afaceri, prin alocarea celui mai mare buget pentru investiţii din ultimii 32 de ani.

”Prin Ordonanţa pe care o adoptăm astăzi, vom introduce o serie de măsuri pentru reducerea evaziunii fiscale şi a fraudei fiscale din TVA. Investitorii sunt curajaţi să îşi dezvolte afacerile printr-un mediu concurenţial corect, echitabil şi transparent, între toţi participanţii pe piaţă”, a afirmat Ciucă.

Administratorii companiilor care nu plătesc la timp contribuțiile sociale pentru angajați ar putea risca amenda și chiar închisoarea. Prevederea se regăsește în ordonanța pe care Guvernul vrea să o adopte vineri.

Astfel, de la 1 ianuarie, patronii care întârzie mai mult de 60 de zile plata contribuțiilor sociale pentru angajații lor riscă dosar penal. Cei care datorează mai puțin de 100 de mii de euro și plătesc în final banii se vor alege cu o amendă. Daca banii nu sunt însă recuperați de autorități, pedeapsa este închisoarea între un an și cinci.

                                                                                                                Adina Silav