23 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 23:44
No menu items!

Dosar DNA, achitare la Curtea de Apel București. Cum au scăpat de închisoare complicii lui Mihai Necolaiciuc

spot_img

Trei persoane acuzate de procurorii DNA că prin intermediul unor firme au căpușat compania Națională CFR și au încasat nejustificat sume mari de bani, au fost achitate de magistrații Curții de Apel București. Este vorba despre Mihai Bătrânu, Gabriel Preda și Chiriac Țonea, oamenii lui Mihai Necolaiciuc și Cristian Burci în mai multe cazuri privind CFR.

Mihai Necolaiciuc 1_SZ

Prin sentinţa de miercuri s-a dispus achitarea lui Mihai Bătrânu, Gabriel Preda şi a lui Chiriac Ţonea pentru că, spun magistraţii, faptele de care erau acuzaţi nu există. În plus, în cazul unei alte persoane inculpate, Dănuţ Feraru, judecătorii au decis încetarea procesului din acelaşi motiv, pentru că fapta nu există.

Se constată că, în prezenta cauză, Compania Naţională Căile Ferate Române (CNCFR) nu are prejudiciu. Dispune ridicarea măsurilor asigurătorii aplicate asupra bunurilor mobile şi imobile ale fiecăruia dintre inculpaţii Bătrânu Mihai, Preda Gabriel, Chiriac Ţonea şi Fieraru Dănuţ,

a mai hotărât CAB.

Decizia luată de Curtea de Apel Bucureşti este definitivă.

În primă instanţă, în noiembrie 2011, Tribunalul Bucureşti a decis condamnarea lui Mihai Bătrânu la 6 ani de închisoare pentru complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice şi pentru spălare de bani. Pentru aceleaşi infracţiuni a fost condamnat şi Gabriel Preda, el primind o pedeapsă de 5 ani de închisoare cu executare. Tot prin aceeaşi sentinţă, Ţonea Chiriac a fost condamnat la 4 ani de închisoare pentru spălare de bani, iar Dănuţ Feraru a primit o pedeapsă de 3 ani de închisoare, pentru fals intelectual şi favorizarea infractorului.

Sechestrul asupra bunurilor celor patru inculpaţi, anulat acum de sentința Curții de Apel, era pentru suma de 12,7 milioane de lei, bani cu care ar fi fost prejudiciată CNCFR.

Dosarul DNA

În noiembrie 2008, la vreo 4 ani de la producerea faptelor, procurorii anticorupţie au trimis în judecată patru persoane, pe care le-au acuzat că, folosindu-se de anumite firme, ar fi fraudat CNCFR şi au încasat nejustificat importante sume de bani, în acest angrenaj implicându-se şi fostul şef al companiei Mihai Necolaiciuc.

Mihai Bătrânu a fost acuzat de complicitate la infracţiunea de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi spălare de bani, ambele în formă continuată, Gabriel Preda, reprezentant legal al SC Solosim – de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi spălare de bani, Chiriac Tonea, administrator la SC DIP GIP IND SA – de spălare de bani, în formă continuată şi mărturie mincinoasă, iar Dănuţ Feraru – de fals intelectual, în formă continuată, favorizarea infractorului şi mărturie mincinoasă.

Procurorii arătau în rechizitoriu că, în perioada 2003-2004, Bătrânu, cu ajutorul lui Preda, s-ar fi folosit de firma tip fantomă – Solosim pentru a participa formal la o aşa-zisă procedură de licitaţie la Bursa Română de Mărfuri. Drept consecinţă, Compania Naţională a Căilor Ferate Române a achiziţionat de la această firmă 100 de tone soluţie de ignifugare necorespunzătoare calitativ.

Mihai Bătrânu şi Gabriel Preda au fost acuzaţi că ar fi redistribuit, fără justificare economică, suma de 149 de miliarde de lei vechi, încasată de la autoritatea contractantă, către firme fantomă, precum şi către alte firme reale, bani care ar fi fost destinaţi unor cheltuieli personale sau ale apropiaţilor acestora.

S.M.