12.2 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 12:59
No menu items!

Dorel Onaca îl contrazice pe Raed Arafat în cazul elicopterului prăbușit la Constanța

spot_img

Fostul director al Agenţiei de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare spune că nava Jupiter intră în conservare doar atunci când Lacul Siutghiol îngheață

elicopter siutghiol 3

Dorel Onaca, fost director al Agenţiei Române de Salvare a Vieţii Omeneşti pe Mare (ARSVOM), îl contrazice pe Raed Arafat în privinţa navei Jupiter, relatează Digi24. „Era (nava Jupiter – n.r.) la 500 de metri de locul unde s-a prăbuşit elicopterul, cu doi oameni în permanenţă la bord şi cu motoarele pornite. Cine spune că nava era în conservare nu ştie ce vorbeşte”, a declarat Onaca.

În momentul în care o aeronavă trece pe deasupra unei zone lacustre, trebuie să aibă obligatoriu veste de salvare la bord şi echipament specific de semnalizare. Ei au spus că aveau un traseu Tulcea – Constanţa, adică 90% numai peste ape zburau. Şi nu aveau veste de salvare la bord… Este o lege clară în acest sens, pe care SMURD şi oricine trebuia s-o respecte. Un alt element esenţial în acest caz este ignorarea rolului pe care îl putea avea ARSVOM. Dacă sistemul 112 era conectat cu ARSVOM, aşa cum e conectat la munte cu salvamontiştii, acei oameni trăiau şi acum. Nava Jupiter era la 500 de metri de locul unde s-a prăbuşit elicopterul, la debarcaderul Neptun, cu doi oameni în permanenţă la bord şi cu motoarele pornite, pentru că aşa îşi asigură căldura. Dacă erau solicitaţi prin 112 să intervină, în maximum 5 minute ajungeau la faţa locului. Cine spune că nava era în conservare, nu ştie ce vorbeşte. Acea navă se ridică de pe apă numai dacă îngheaţă lacul, în rest e activă tot timpul şi e a unei instituţii bugetare, de stat, era obligată să intervină. Dacă era în conservare, de ce a mai venit la faţa locului, din proprie iniţiativă, după ce au văzut la televizor ce se întâmplă, că pe ei nu i-a chemat nimeni?

Dorel Onaca
pentru „Replica de Constanța”

Subliniez aspecte care au apărut pe parcurs. Unul este legat de nava MAI – ambarcaţiunea Jupiter care s-a zis că ea nu a fost chemată, a venit din proprie iniţiativă – da. Îi mulţumesc pentru asta. Nava este în afara intervenţiei şi este în conservare cu finalul sezonului estival. Ea nu trebuia să fie în apă, ci conservată. Că a fost în apă, că omul a participat, e un lucru pentru care-i mulţumim lui.

Raed Arafat
secretar de stat MAI, șef al Departamentului pentru Situații de Urgență