24.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 18:20
No menu items!

Dolj: Doi foști judecători, condamnați la închisoare cu executare pentru corupție

spot_img

Tribunalul_Dolj

Doi foști judecători de la Tribunalul Dolj, Marius Bogdan Diaconescu și Traian Laurențiu Anghel, au fost condamnați definitiv la câte patru ani și șase luni de închisoare cu executare de Înalta Curte de Casație și Justiție, fiind găsiți vinovați că au luat mită pentru a da pedepse mai blânde în cazul a trei arestați.

În același dosar au fost condamnați doi avocați care au intermediat mita, respectiv Ion Militaru, avocat în Baroul Olt – doi ani și șase luni și Tiberius Octavian Ciucă, avocat în Baroul Dolj – un an și două luni, ambii cu executarea pedepselor.

Instanța a mai dispus confiscarea sumei de 15.000 euro de la Bogdan Diaconescu și 5.000 euro de la Ion Militaru.

Decizia este definitivă.

Potrivit procurorilor, pe 5 mai 2010, Marius Bogdan Diaconescu, în calitate de judecător la Tribunalul Dolj — Secția penală, a primit de la trei denunțători, prin intermediari, suma de 15.000 euro pentru ca, în schimb, să dispună judecarea acestora în stare de libertate și să le aplice pedepse mai blânde.

Cei trei denunțători erau judecați în stare de arest preventiv pentru infracțiunea de înșelăciune cu consecințe deosebit de grave.

Banii au fost primiți de Marius Bogdan Diaconescu prin intermediul colegului său, Traian Laurențiu Anghel, judecător la aceeași instanță, în baza unei înțelegeri anterioare, după ce a modificat sentința penală pronunțată în aceeași zi, reducând pedeapsa aplicată denunțătorilor de la cinci la patru ani închisoare.

Suma de 15.000 euro reprezintă o parte din totalul de 45.000 euro pretinși și primiți de la denunțători de avocatul Ion Militaru, pentru a-i remite judecătorului Diaconescu prin intermediul avocatului Tiberius Ciucă și judecătorului Laurențiu Anghel.

În acest circuit, Ion Militaru a oprit pentru sine 13.000 euro, Octavian Tiberius Ciucă — 12.000 euro, iar Laurențiu Anghel — 5.000 euro.

Pe 5 mai 2010, respectiv 6 mai 2010, Secția pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii a încuviințat reținerea și arestarea judecătorilor Laurențiu Traian Anghel și Marius Bogdan Diaconescu.

Lucian Mera