-1 C
București
vineri, 28 ianuarie 2022 - 6:58
No menu items!

DOCUMENTE CNSU. Noi măsuri anunțate de Alexandru Rafila și Raed Arafat. Cum vor intra românii în țară

spot_img

Ministrul Sănătății Alexandru Rafila a anunțat, vineri, noi măsuri privind modul în care românii vor intra în țară, impuse pentru combaterea îmbolnăvirilor cu noua variantă a coronavirusului – Omicron. De altfel, vineri, a fost adoptată o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență (CNSU) care prevede noi reguli de aplicare a măsurii carantinei în cazul persoanelor care intră în România. Măsurile sunt valabile în perioada 10 decembrie 2021 – 08 ianuarie. 

Astfel, ministrul Sănătății a precizat că, la întâlnirea convocată vineri de premierul Nicolae Ciucă cu autoritățile sanitare, s-a discutat situația cetățenilor români infectați cu noua tulpină – Omicron. “Din fericire, situația este bună, dar o concluzie evidentă a fost că vaccinarea persoanelor rămâne cea mai bună formă de protecție împotriva bolii și a complicațiilor și a decesului. Din acest motiv, recomandăm cu tărie în continuare vaccinarea”, a spus Alexandru Rafila.

Potrivit acestuia, măsurile care urmează să fie aplicate în perioada imediat următoare se referă la limitarea răspândirii noii tulpini.

Vineri, CNSU a adoptat Hotărârea numărul 113, ale cărei principale prevederi sunt: 

      1. Modificarea HCNSU 111/2021 privind regulile de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor  care sosesc în România, valabile în perioada10.12.2021 – 08.01.2022, astfel: 

– introducerea testului RT-PCR pentru – exceptarea de la măsura carantinei a elevilor/studenților, cetățenilor români sau cetățenilor cu domiciliul sau reședința în afara României care au de susținut examene de admitere ori pentru finalizarea studiilor sau care încep studiile în unități/instituții de învățământ de pe teritoriul țării ori se deplasează pentru activități legate de începerea, organizarea, frecventarea sau finalizarea studiilor, precum și însoțitorii acestora în situația în care sunt minori.

– exceptarea de la măsura carantinei a angajaților sistemului național de apărare, ordine publică şi securitate națională care se întorc în România de la activități desfășurate în interes profesional în afara țării din statele terțe dacă sunt vaccinați ori au trecut prin boală.

reducerea la 10 zile a duratei de carantinare pentru persoanele vaccinate sau trecute prin  boală care sosesc în România din statele terțe fără test RT-PCR.

– eliminarea posibilității de a ieșii din carantină în a 10 zi dacă efectuează test RT-PCR în a 8 zi.

HOTĂRÂREA CNSU POATE FI CONSULTATĂ AICI. 

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a explicat motivul pentru care a fost eliminată posibilitatea ieșirii din carantină în a 10-a zi cu test în a 8-a zi.

Acea măsură fusese luată când carantina era de 14 zile și dădeam posibilitatea să iasă în a 10-a zi dacă se face test în ziua a 8-a. Acum carantina a coborât la 10 zile“, a explicat Arafat.

Acum, singură ipoteză în care se ajunge la o carantină de 14 zile este dacă cineva vine la graniță fără test anti-COVID. “Nu este de dorit acest lucru, pentru că înseamnă că ai călătorit fără test, ai urcat în avion fără test și în multe aeroporturi nu ți se mai permite acest lucru”, a mai explicat șeful DSU.

De asemenea, a fost actualizată lista țărilor / teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. În zona ROȘIE au intrat Finlanda și Liban și au ieșit, ca urmare a scăderii incidenței, Armenia, Dominica, Maldive și Singapore. Ca urmare a creșterii incidenței, a intrat din zona VERDE în zona GALBENĂ Polinezia Franceză, iar în ZONA VERDE, ca urmare a scăderii ratei de îmbolnăvire se regăsesc de acum România, Chile și Noua Caledonie.

ANEXA LA HOTĂRÂREA CNSU privind lista actualizată a statelor din zone de risc poate fi consultată AICI. 

Raluca Dan