7.8 C
București
sâmbătă, 2 martie 2024 - 2:35
No menu items!

DNA: Rectorul și prorectorul Academiei de Poliție urmăriți penal și puși sub control judiciar. Li s-a interzis să mai lucreze în cadrul Academiei

spot_img

DNA a comunicat oficial că procurori din cadrul Secției de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și măsura controlului judiciar pe o perioadă de 60 de zile față de  Adrian Iacob (foto), rectorul  Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” și Mihail Petrică Marcoci, prorectorul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, ambii fiind urmăriți penal pentru infracțiunea de instigare la șantaj.

Printre alte obligații stabilite de procurori în sarcina celor doi este și aceea ca ”să nu exercite funcția de rector, respectiv prorector și să nu își mai desfășoare activitatea în cadrul Academiei de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” din București”.  

Potrivit procurorilor DNA, la sfârșitul lunii martie – începutul lunii aprilie 2019, Iacob și Marcoci, l-au determinat pe subordonatul lor de la Academie, Adrian Gheorghe Bărbulescu – urmărit penal și el pentru șantaj, să transmită jurnalistei Emilia Șercan mesaje de amenințare (un mesaj tip text și cinci mesaje folosind aplicația Facebook Messenger) pentru a o constrânge să înceteze investigațiile jurnalistice care îl vizau pe rectorul Academiei de Poliție, urmărind astfel eliminarea riscurilor pentru cariera lor profesională.

”Interesul lui Marcoci Petrică-Mihail în stoparea anchetelor jurnalistice era determinat de faptul că numirea în funcția de prorector depinde în mod direct de rectorul instituției de învățământ, astfel încât pierderea funcției de către Iacob Adrian ar fi avut consecințe negative și asupra acestuia. În acest context, există bănuiala rezonabilă că Marcoci Petrică-Mihail a conceput planul folosit pentru transmiterea mesajelor de amenințare, astfel încât să fie imposibilă identificarea autorului faptelor”, susțin procurorii anticorupție. 

Concomitent, cei doi instigatori i-au promis polițistului care a trimis efectiv mesajele de amenințare că îi vor asigura protecția pentru a nu fi tras la răspundere penală și, pe parcursul săvârșirii faptelor, chiar i-au adresat încurajări.

Aceste demersuri, spun procurorii DNA,  au fost determinate de faptul că, în perioada martie – aprilie 2019, persoana vătămată a publicat mai multe articole care vizau în mod direct activitatea rectorului Academiei de Poliție, Iacob Adrian, care ar fi putut avea consecințe semnificative asupra carierelor celor doi ofițeri superiori, astfel încât pentru aceștia era esențial ca anchetele jurnalistice să înceteze.

Eduard Colison

Sursa foto – constantadeazi.ro