10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:54

DNA: Fostul șef al CNAS Lucian Duță, 8,6 milioane de euro mită

spot_img

Fostul șef al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) Lucian Duță a fost pus sub control judiciar de procurorii DNA, care au stabilit și o cauțiune de 4,5 milioane de lei în cazul acestuia. Anchetatorii îl acuză că a luat mită 8,6 milioane de euro de la reprezentanții celor două firme care s-au ocupat de realizarea Sistemului Informatic Unic Integrat (SIUI) al Asigurărilor Sociale.

Marți, DNA a anuțat, într-un comunicat de presă, că procurorii Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și control judiciar, cu fixarea unei cauțiuni de 4.500.000 de lei, față de Lucian Duță, la data faptelor președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), sub aspectul săvârșirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată (patru acte materiale).

Potrivit DNA, Lucian Duță ar fi pretins și primit de la reprezentanții unor firme 8,6 milioane de euro pentru semnarea unor contracte.

“În perioada 2010 — 2012, inculpatul Duță Nicolae Lucian, în calitate de președinte al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, având atribuții de ordonator de credite, a pretins și primit, în mod repetat, de la reprezentanții a două firme de software, foloase necuvenite pentru a asigura semnarea și derularea în bune condiții a unor contracte/ acte adiționale încheiate de instituția pe care o reprezenta cu societățile respective. (…) Sumele de bani au fost remise inculpatului Duță Nicolae Lucian fie în numerar (în mai multe tranșe), fie prin virament în contul unei firme pe care acesta o controla (prin operațiuni economice ce au la bază contracte fictive de prestări servicii)”, se precizează în comunicat.

Conform aceleiași surse, directorul CNAS ar fi primit 5 milioane de euro în legătură cu încheierea și derularea unui act adițional la contractul pentru realizarea unui Parteneriat pentru proiectarea, construirea și operarea unui sistem informatic unic integrat al asigurărilor de sănătate din România, 2,6 milioane de euro pentru a susține încheierea și derularea unui act adițional la același contract, 200.000 euro în legătură cu încheierea și derularea unui acord-cadru de servicii ce avea ca obiect furnizarea soluției informatice de implementare a Cardului Național de Asigurări Sociale de Sănătate și interconectarea acestora cu Sistemul Informatic Unic Integrat și un milion de euro în legătură cu încheierea și derularea contractului pentru furnizarea de servicii privind implementarea prescripției electronice.

“Din sumele de bani virate în contul firmei controlate de Duță Nicolae Lucian au fost efectuate o serie de plăți în favoarea acestuia, spre exemplu: contravaloarea unor bilete de avion, cazare la alte hoteluri din țară și străinătate, precum și plăți pentru achiziționarea un teren în municipiul București, într-o zonă rezidențială exclusivistă, pe care a fost emisă autorizație de construire pentru P+4”, se menționează în comunicat.

Lucian Duță trebuie să depună, în termen de 10 zile, o cauțiune în valoare de 4.500.000 de lei, în caz contrar riscând înlocuirea măsurii controlului judiciar cu alta mai gravă.

“Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul Duță Nicolae – Lucian trebuie să respecte următoarele obligații:
a) să se prezinte la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și la Secția 2 Poliție București ori de câte ori este chemat;
b) să informeze de îndată Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție – Direcția Națională Anticorupție, Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție și Secția 2 Poliție București cu privire la schimbarea locuinței;
c) să se prezinte la Secția 2 Poliție București, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori este chemat.
d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului competent;
e) să nu se apropie de persoanele menționate în ordonanță și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale.
f) Inculpatului Duță Nicolae – Lucian i se atrage atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se mai precizează în comunicatul DNA. 

Potrivit portalurilor de monitorizare a achizițiilor publice, prim-contractor pentru realizarea SIUI a fost compania Hewlett Packard (HP), care a subcontractat o parte din lucrări companiei Siveco, al cărei fost președinte Irina Socol a fost condamnată pentru evaziune fiscală, și  o altă parte Oracle.

R.D.