23.6 C
București
vineri, 7 mai 2021 - 14:00

DNA audiază oamenii lui Dragnea în ziua consultărilor pentru viitorul premier. UPDATE

Fostul președinte al CJ Teleorman, Adrian Gâdea, a fost audiat, miercuri, la sediul DNA, în dosarul Belina, în care este acuzat de abuz în serviciu.

Tot miercuri, este așteptat și fostul ministru al dezvoltării, Sevil Shhaideh, pentru a discuta cu procurorii pe tema unor expertize efectuate în dosar.

În cadrul anchetei, a fost dispusă efectuarea unor expertize topografice pentru a stabili valorile terenurilor care au făcut obiectul transferului de proprietate.

În iulie 2017, Direcţia Naţională Anticorupţie anunța că fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman, Ionuţ Adrian Gâdea, este urmărit penal pentru abuz în serviciu. Alături de acesta, au mai fost puşi sub urmărire fostul inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, Dorica Nela Ioardan, dar şi Mircea Dumitrescu, fost administrator public al judeţului Teleorman, tot pentru abuz în serviciu. „În luna ianuarie 2014, suspectul Gâdea Adrian Ionuţ, în calitate de preşedinte al CJ Teleorman, beneficiind de ajutorul suspectului Dumitrescu Mircea, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu a îndeplinit acte prevăzute în dispoziţiile legislaţiei primare, fapt ce a condus la încheierea cu o societate comercială şi o altă persoană a trei contracte de închiriere având ca obiect părţi din insula Belina şi braţul Pavel al fluviului Dunărea (în suprafaţă totală de 80 ha)”, se arată în comunicatul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie.

Mai exact, contractele au fost încheiate pe o perioadă de 10 ani, la preţuri de 1.900 lei/ha/an, 2.792 lei/lună şi 3.988 lei/lună, toate fără TVA, fără organizarea unei licitaţii şi fără emiterea unei hotărâri de consiliu judeţean.

Procurorii transmit că scopul acestora era darea suprafeţelor în folosinţa temporară a locatarului pentru creşterea peştelui în regim natural, fără furajare, pentru pescuit sportiv şi agrement, interzicându-se desfăşurarea oricăror altor activităţi. Contractele respective au fost verificate financiar, viza fiind acordată în aceeaşi zi, 16 ianuarie 2014, de către Nela Dorica Iordan, inspector în cadrul Serviciului Financiar Contabilitate, în condiţiile în care aceasta, potrivit DNA, cunoştea cum au fost încheiate documentele.


UPDATE

Fostul ministru al Dezvoltării, Sevil Shhaideh, a fost la DNA, în Dosarul ”Belina”, iar la ieșire a explicat că procurorii i-au dat un DVD pe care se află expertiza din acest dosar. „Am primit un CD, de fapt un DVD în care procurorii au pus expertiza. Avem un termen de analiză acestei expertize. Această expertiză are niște obiective, le vom analiza. Până nu văd ce conține expertiza nu mă pot pronunța”, a declarat Sevil Shhaideh.

Întrebată cum vede faptul că a fost chemată la DNA în pline negocieri pentru formarea Guvernului, Shhaideh a refuzat să comenteze. „Nu-mi permit să comentez acest lucru. Este o procedură, sunt obligată să mă prezint de câte ori sunt invitată (…) Vă să-mi permiteți să nu comentez despre Guvern pe scările DNA”, a mai spus Shhaideh.

Andrei Tudor