9.3 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 3:04

DNA: A fost inițiată procedura de predare a lui Alexander Adamescu

spot_img

Direcția Națională Anticorupție (DNA) a venit, joi, cu precizări legate de arestarea lui Alexander Adamescu, la Londra.

Potrivit DNA, a fost inițiată procedura de predare a acestuia către autoritățile române, Adamescu jr. fiind arestat preventiv în capitala Marii Britanii, încă din data de 2 martie. Pe 23 martie, instanța britanică a respins și contestația omului de afaceri, pe motiv că nu ar fi fost convinsă de autenticitatea documentului prezentat autorităților britanice, act neasumat de Autoritatea Națională a Penitenciarelor căreia i-a fost atribuit. 

Redăm în continuare comunicatul de presă al DNA: 

” (…)la data de 6 iunie 2016, Curtea de Apel București a emis un mandat european de arestare față de inculpatul ADAMESCU BOGDAN ALEXANDER, om de afaceri, cercetat de procurorii anticorupție pentru săvârșirea a două infracțiuni de dare de mită.
În baza mandatului european de arestare emis de autoritățile din România, având în vedere că inculpatul se află pe teritoriul Marii Britanii, a fost inițiată procedura de predare a acestuia, astfel încât să fie asigurată prezența sa în fața organelor judiciare.

Din informațiile primite de la autoritățile britanice a rezultat că, în cursul judecării procedurii de executare a mandatului european de arestare de către o instanță din Marea Britanie, la data de 31 ianuarie 2018, apărătorii inculpatului ADAMESCU BOGDAN ALEXANDER ar fi prezentat în fața instanței de judecată din Londra un document care ar fi fost emis, în aparență, de o instituție din România, respectiv Administrația Națională a Penitenciarelor. Documentul nu a fost însă asumat de Administrația Națională a Penitenciarelor.

Ca urmare a acestei situații, la termenul din data de 2 martie 2018, în cadrul procedurii de executare a mandatului european de arestare, instanța de judecată din Londra a dispus, față de ADAMESCU BOGDAN ALEXANDER, înlocuirea măsurii controlului judiciar cu cea a arestării preventive. În data de 23 martie, instanța britanică a analizat cererea inculpatului Adamescu Bogdan Alexander de înlocuire a măsurii arestării preventive cu eliberarea pe cauțiune, dar, nefiind convinsă de explicațiile oferite în legătură cu prezentarea acelui document, instanța a respins cererea.

Decizia finală privind executarea mandatului european de arestare a inculpatului urmează a fi luată de aceeași instanță. “.

R.D.