9.1 C
București
joi, 22 aprilie 2021 - 3:05

Discuții la Guvern cu reprezentanții Horeca. Se decid condițiile de acces în restaurante. Testarea rapidă, posibil, obligatorie

Odată cu anunțul premierului Florin Cîțu privind revenirea treptată la viața normală începând cu data de 1 iunie, reprezentanții Horeca vor să pună la punct toate condițiile de funcționare a restaurantelor, dramatic afectate de pandemie. Discuțiile se referă la un grad de ocupare între 30 și 50 % din capacitatea localurilor și este luată în calcul și testarea rapidă a clienților, la intrare.

Omul de afaceri Dragoș Petrescu a venit cu o precizare importantă. Operatorii nu vor majora costurile pentru a acoperi prețul testelor, de 2-3 euro.

„Cei care se vor testa rapid vor fi o minoritate”, a spus Petrescu, în condițiile în care o parte a clienților vor fi vaccinați, iar alții vor fi trecut prin boală.

Angajații din industria Horeca vor avea prioritate la vaccinare, în condițiile în care reprezentanții industriei au constituit un grup de lucru cu comitetul de vaccinare.

„Comisia Europeană și-a asumat data de 14 mai ca dată de finalizare a certificatului verde astfel încât vom putea beneficia de o bază unică de date în asa fel încat orice cetațean român să poată fi usor identificat și să dovedească faptul că este vaccinat. Țări ca Olanda si Marea Britanie deja explorează concepte din domeniul cultural și al ospitalitatii în care să poți avea acces facil cu certificat verde dar și cu testare rapida”, mai spune Petrescu.