16 C
București
joi, 30 mai 2024 - 9:12
No menu items!

Directorul Administrației Piețelor Sector 3, trimis în judecată pentru corupție

spot_img
foto: romaniacurata.ro
foto: romaniacurata.ro

Procurorii Capitalei l-au trimis în judecată pe Andrei Rona, director al Administrației Piețelor Sector 3 București, acesta fiind acuzat, alături de alți angajați ai instituției și reprezentanții unor societăți comerciale, de fraudarea unor contracte de achiziții și lucrări publice.

Potrivit unui comunicat al Parchetului, Andrei Rona (director), Alin Florescu (jurist), Ionuț Chirilă (conducător de fapt al Administrației Piețelor Sector 3), Ion Cosmescu (angajat) și reprezentanți ai unor societăți comerciale — Maria Cristina Filip, Dragoș Trandafir, Anton Eduard Puiu, Cristian Sorin Stamate, Dana Adăscăliței și Nicolae Nataniel Vlad — au fost trimiși în judecată pentru luare de mită, dare de mită, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual, uz de fals, fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la spălarea banilor, precum și diferite forme de participație la aceste infracțiuni (instigare, complicitate).

Potrivit procurorilor, în perioada septembrie – noiembrie 2012, Andrei Rona, în calitate de director al Administrației Piețelor Sector 3, a încălcat dispozițiile legale privind achizițiile publice, în scopul favorizării mai multor societăți comerciale și pentru a crea unui avantaj patrimonial acestora, atribuind direct către aceste societăți mai multe contracte.

Ulterior, deși lucrările nu au fost finalizate ori bunurile nu au fost livrate, Andrei Rona a întocmit, conform înțelegerii cu reprezentanții societăților respective, procese-verbale de recepție a lucrărilor, atestând în fals că acestea au fost efectuate și finalizate, iar în baza acestor procese-verbale s-a întocmit documentația de efectuare a plăților și s-au efectuat aceste plăți către firmele contractante.

S-a mai reținut faptul că inculpatul Ionuț Chirilă, în calitate de conducător în fapt, dar fără act de numire în funcție la Administrația Piețelor Sector 3, a participat la comiterea infracțiunilor, acesta determinându-l și ajutându-l pe Andrei Rona.

Activitatea lui Andrei Rona s-a desfășurat și cu sprijinul lui Alin Florescu, jurist al Administrației Piețelor Sector 3, al lui Ion Cosmescu (angajat al instituției) și al unor administratori sau reprezentanți ai societăților implicate.

De asemenea, în perioada noiembrie – decembrie 2012, Andrei Rona a pretins de la Dragoș Trandafir o sumă de bani pentru atribuirea prin achiziție publică directă a unui contract de furnizare de bunuri.

Urmare a acestei înțelegeri, a fost încheiat un contract cu o firmă propusă de Dragoș Trandafir, iar după efectuarea plății de către Administrația Piețelor Sector 3 Trandafir i-a dat lui Rona respectiva sumă de bani, în două tranșe, în cursul lunii decembrie 2012.

Dosarul se va judeca la Tribunalul București.

Lucian Mera