13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 1:53
No menu items!

Deficitul de cont curent s-a redus, în primele opt luni, cu 96% față de anul trecut

spot_img

Analiști financiar-bancari: BNR ar putea reduce, din nou, dobânda de politică monetară

În perioada ianuarie – august a acestui an, deficitul de cont curent a scăzut la 160 de milioane de euro, de la 4,2 miliarde de euro în aceeași perioadă a anului trecut. Astfel, potrivit datelor BNR, deficitul de cont curent s-a redus cu 96%.

Scăderea accentuată a deficitului de cont curent s-a produs pe fondul reducerii deficitului balanței comerciale, cu 2,6 miliarde de euro, și al balanței veniturilor, cu 409 milioane de euro. Un alt motiv este și majorarea surplusului înregistrat de balanța serviciilor, de 1,19 miliarde de euro.

România a înregistrat, în 2008, cel mai mare deficit de cont curent, de 16,8 miliarde de euro, în creștere cu 1,2% față de anul 2007. ”Influența determinantă asupra soldului contului curent a avut-o deficitul balanței comerciale, care a însumat peste 18 miliarde de euro, mai mare cu 2,1% față de 2007”, arăta la acea vreme banca centrală.

Jumătate din deficitul contului curent înregistrat de România în 2008 a fost finanțat prin investițiile străine directe, care s-au ridicat la peste 9 miliarde de euro. Spre deosebire de anul 2008, în primele opt luni ale acestui an, volumul ISD s-a ridicat la numai 1,1 miliarde de euro.

De altfel, România a revenit în acest an pe excedent de cont curent, pentru prima dată din 1990, surplusul menținându-se în primele șapte luni ale acestui an. Înainte de intrarea în recesiune, respectiv 2009, s-au înregistrat deficite de cont curent record, de peste 10% din PIB.

Contul curent reflectă relaţia economiei interne cu exteriorul, incluzând intrările şi ieşirile de bunuri şi servicii, de venituri şi transferurile curente (banii trimişi de românii care lucrează în străinătate şi fondurile europene).

Cosmina Croitoru