24.4 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 20:35
No menu items!

Directoratul pentru Securitate Cibernetică: Tentativă de fraudă cu donații false pentru cauza Ucrainei, propagată prin e-mail

spot_img

Directoratul Național pentru Securitate Cibernetică avertizează că o nouă tentativă de fraudă care folosește ca tematică situația Ucrainei se propagă în aceste zile pe mail. Campania apare de la un email care are ca doemniu unations, pentru a fi credibil, iar textul face apel la strângerea de fonduri pentru refugiați, în Bitcoin.

„Directoratul a fost notificat despre apariția unei campanii de tip fraudă distribuită prin e-mail care este lansată de la adresa ukrarelief[@]unations[.]com. Domeniul unations.com apare în acest moment ca fiind de vânzare. Textul mesajului face apel la strângerea de fonduri pentru refugiații care fug din calea războiului din Ucraina prin Ukraine Crisis Relief Fund, iar metoda propusă de transmitere a banilor este un portofel de Bitcoin”, se arată în avertismentul DNSC.  

Specialiștii mai spun că e-mailul este semnat de un anume Amin Awad, care în realitate este chiar Secretar General Adjunct al Organizației Națiunilor Unite (ONU) și a fost numit pe 25 februarie în funcția de coordonator al crizelor pentru Ucraina, dar fără nicio legătură cu inițiativa Ukraine Crisis Relief Fund. Infractorii cibernetici simulează, așadar, inițiative de strângere de fonduri cu reputație, folosindu-se de oameni aflați în funcții importante la nivel internațional, pentru a oferi o doză de încredere informației prezentate potențialelor victime.  

M. Nedelcu