16.7 C
București
miercuri, 17 aprilie 2024 - 19:14
No menu items!

Directivă europeană. Românii care s-au îmbolnăvit de cancer pot cere despăgubiri

spot_img

Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au ajuns la un acord asupra directivei privind calitatea aerului care aduce mai multe îmbunătățiri și drepturi pentru cetățeni, inclusiv dreptul de a cere despăgubiri în cazul îmbolnăvirilor cauzate de poluare.

În baza acestei directive, românii vor putea şi ei să solicite daune autorităţilor locale, dacă se îmbolnăvesc din cauza aerului poluat, conform documentului.

Inițiativa vine în contextul în care România ocupă locul 8 în Uniunea Europeană la numărul de decese provocate de poluare, cu aproximativ 30.000 de persoane care mor anual din această cauză. 

O consecință directă a acordului este că locuitorii din zone cu poluare accentuată, unde se constată încălcări ale standardelor de calitate a aerului, vor avea acces la justiție pentru a cere compensații pentru daunele suferite din cauza inacțiunii autorităților. Directiva stabilește limite mai stricte pentru particulele fine și alți poluanți, cu scopul de a atinge un nivel zero de poluare până în 2050, și introduce noi drepturi pentru cetățenii afectați.

România se confruntă cu provocări majore în acest domeniu, având jumătate din stațiile de monitorizare a calității aerului nefuncționale. Această situație a atras în trecut avertizări și proceduri de infringement din partea Comisiei Europene, iar în 2020, România a fost condamnată de Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru neefectuarea de eforturi adecvate în reducerea poluării.

Noua directivă este văzută ca o victorie pentru cetățeni și un pas important spre îmbunătățirea sănătății publice și a calității mediului înconjurător​​.

R. Dan