13.8 C
București
miercuri, 28 februarie 2024 - 14:17
No menu items!

Diplomaţi ruşi, expulzaţi pe bandă rulantă. Reacția Rusiei

spot_img

Zeci de diplomaţi ruşi sunt expulzaţi din Europa, după descoperirea unor masacre imputate forţelor ruse în apropiere de Kiev.

Danemarca, Italia şi Suedia au anunţat, marţi, expulzarea a zeci de diplomaţi, după ce Germania şi Franţa au făcut acest lucru luni, marcând o nouă degradare a relaţiilor cu Rusia, relatează AFP.

Danemarca a decis să expulzeze 15 diplomaţi ruşi, a afirmat, marţi, ministrul de Externe Jeppe Kofod.

„Am stabilit că aceşti 15 agenţi de informaţii expulzaţi au întreprins activităţi de spionaj pe teritoriul danez’”, a declarat presei Jeppe Kofod.

El a subliniat că doreşte să „trimită un semnal clar Rusiei: spionajul pe teritoriul danez este inacceptabil’”.

Italia a decis să expulzeze 30 de diplomaţi ruși din motive de ”securitate naţională”, a precizat, marţi, ministrul italian de Externe Luigi Di Maio, la Berlin, în marja unei Conferinţe pe tema securităţii Republicii Moldova.

Suedia expulzează trei diplomaţi ruşi, anunţă, marţi, și şefa diplomaţiei suedeze Ann Lindeannouncement, relatează The Associated Press.

De asemenea, Spania a decis să expulzeze ”imediat” aproximativ 25 de diplomaţi ruşi care reprezintă o ”ameninţare la adresa intereselor” spaniole, a anunţat marţi, într-o conferinţă de presă, ministrul spaniol de Externe Jose Manuel Albares, relatează AFP

Kremlinul denunţă o ”lipsă de clarviziune” a UE

Kremlinul denunţă, marţi, o ”lipsă de clarviziune” europeană, după ce Europa a expulzat zeci de diplomaţi ruşi din cauza ofensivei Rusiei în Ucrana, relatează AFP.

”Noi regretăm acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”O reducere a posibilităţilor de a comunica la nivel diplomatic în aceste condiţii dificile” denotă o ”lipsă de clarviziune care va complica şi mai mult” relaţiile Rusiei cu Uniunea Europeană (UE), apreciază el.

                                                                                                                 Adina Silav