15 C
București
marți, 28 mai 2024 - 7:27
No menu items!

Diferențe de calcul la INS privind PIB

spot_img

Comisia Europeană nu va face plăți pentru programele POSDRU

Premierul Victor Ponta a anunțat că o „eroare” de calcul a Institutului Naţional de Statistică privind Produsul Intern Brut va determina reducerea cheltuielilor bugetare prevăzute pentru anul viitor cu aproape 1 miliarde de lei pentru încadrarea în ţinta de deficit stabilită.

Potrivit Realitatea TV, reprezentanţii INS au recunoscut diferenţele între cifre, spunând că nu este vorba despre o eroare, ci de o realitate pe care o relevă datele finale privind evoluţia PIB. Cele mai recente date privind PIB-ul pentru anul 2011 indică o cifră cu aproximativ 20 miliarde de lei mai mică faţă de estimarea iniţială.

În primăvara anului trecut, PIB-ul anunţat de INS a fost de 578 miliarde de lei, faţă de 547 miliarde de lei, cifra luată în calcul pentru 2011. Ca urmare, Ministerul Finanţelor a lucrat pentru 2012 pe un PIB revizuit în sus de la 580 miliarde de lei la aproape 608 miliarde de lei.

Diferenţe între date estimate, semifinale şi finale au existat, pe baza bilanţurilor de la firme, în fiecare an, dar se pare că niciodată atât de mari, au precizat reprezentanţii INS.
D.M.