6.9 C
București
miercuri, 20 octombrie 2021 - 10:22

„Dieselgate”. Și alte mărci de mașini sunt investigate

spot_img

Autorităţile din SUA extind investigaţia privind noxele automobilelor diesel la peste 25 de modele fabricate de BMW, Chrysler, General Motors, Land Rover şi Mercedes-Benz, pentru a vedea dacă şi acestea au sisteme similare de trişare la testele de poluare, precum în cazul Volkswagen.

Agenţia americană pentru Protecţia Mediului extinde investigaţia privind existenţa softurilor care subestimează nivelul emisiilor în timpul testelor de laborator, se arată într-un document prezentat de Financial Times.

Investigaţiile au rolul să determine dacă VW a fost singurul producător care a trişat la testele de noxe sau dacă este o practică extinsă la nivelul industriei. VW a recunoscut că a folosit un soft pentru reducerea emisiilor la 11 milioane de vehicule la nivel mondial, iar directorul general Martin Winterkorn a demisionat în urma scandalului.

Agenţia de Mediu va testa iniţial un vehicul uzat din fiecare model, şi va extinde investigaţia dacă vor exista suspiciuni, a declarat un oficial al instituţiei apropiat situaţiei. Instituţia va testa maşini aparţinând unor companii de închirieri sau le va împrumuta de la proprietari selectaţi din baza de date a vehiculelor înmatriculate.

Pentru a-i convinge pe proprietari să îşi cedeze temporar maşinile, agenţia le va oferi la schimb în folosinţă alte vehicule, precum şi servicii gratuite de spălătorie sau de schimbare a uleiului.

Agenţia va include în campanie majoritatea modelelor diesel aflate în circulaţie în Statele Unite, inclusiv BMW X3, Chrysler Grand Cherokee, GM Chevrolet Colorado, Range Rover TDV6 şi Mercedes-Benz E250 BlueTec.

Automobille diesel reprezintă doar o mică parte din totalul vehiculelor aflate în circulaţie în Statele Unite, dar sunt mult mai numeroase în Europa. Agenția nu a cerut colaborarea producătorilor pentru extinderea verificărilor.

Producătorii auto, cu excepţia VW, au evitat să comenteze despre testele de poluare şi deocamdată nu au apărut dovezi că şi alte companii au înşelat sistemul de testare a noxelor.

Într-o scrisoare adresată producătorilor auto săptămâna trecută, Agenţia de Mediu a anunţat că va intensifica controalele privind emisiile poluante ale tuturor vehiculelor.

Emanuel Stan