18.9 C
București
sâmbătă, 23 octombrie 2021 - 18:25

Cine se opune predării limbii române în școli din Italia

spot_img

Partidul extremist Liga Nordului se opune vehement proiectului finanţat de Guvernul României pentru introducerea cursurilor de limbă română în şcoli din Roma. Considerând-o „o nebunie” și o „ofensă la adresa culturii” italiene partidul cere Ministerului Educaţiei de la Roma să blocheze iniţiativa.

Potrivit ziarului Il Tempo, limba română va fi introdusă ca materie obligatorie în două şcoli gimnaziale din localitatea Ladispoli, situată în provincia Roma. În cadrul unui proiect finanţat de Guvernul României, cursul „Limbă, cultură şi civilizaţie română” a fost introdus obligatoriu, o oră pe săptămână, în şcolile gimnaziale „Corrado Melone” şi „Ladispoli 1”, în contextul în care în localitate trăiesc mulţi imigranţi români. Proiectul are rolul facilitării integrării şi comunicării între comunităţile română şi italiană.

Iniţiativa a stârnit polemici în capitala Italiei, fiind contestată de numeroşi părinţi ai elevilor italieni. „Ar fi mai bine să studieze bine limba engleză, să nu se ia din timpul acordat unor materii importante. Imigranţii trebuie să înveţe limba noastră, nu invers. Este inacceptabil ca şcoala şi copiii să fie folosiţi pentru promovarea ideologiilor politice periculoase”, a declarat un reprezentant al comitetului părinţilor.

Părinţii au găsit sprijinul unui deputat italian, Massimiliano Fedriga, membru al formaţiunii xenofobe Liga Nordului.

Acum s-a ajuns la nebunie. În loc să înveţe imigranţii istoria, cultura şi legile ţării noastre, copiii noştri sunt obligaţi să înveţe limbile şi culturile celor care vin la noi. Ministerul italian al Educaţiei trebuie să trimită imediat inspectori la aceste şcoli pentru a verifica această mizerie şi, dacă este cazul, pentru a întrerupe imediat această ofensă adusă culturii noastre şi copiilor noştri

Massimiliano Fedriga
deputat Liga Nordului

În schimb, un membru în Consiliul de conducere al Şcolii „Corrado Melone”, profesorul Riccardo Agresti, a salutat iniţiativa cursurilor de limba română.

Nu cred că mesajele citite pe site-uri de socializare reprezintă accente de rasism, şovinism sau imbecilitate, sunt convins că este vorba de ignoranţă. (…) Este vorba de un schimb între profesori italieni şi români (italienii merg în România şi românii, în Italia). Spre exemplu, mulţi nu ştiu că profesoara de limba română este trimisă de Guvernul de la Bucureşti şi este plătită de acolo. (…) Dacă în şcoală s-ar fi organizat cursuri de japoneză, rusă sau chineză, lumea ar fi acceptat imediat”

Riccardo Agresti
profesor

Emanuel Stan