33 C
București
duminică, 21 iulie 2024 - 19:43
No menu items!

Dezastru în Filipine. Peste 120 de morți din cauza furtunii tropicale Megi

spot_img

Cel puţin 121 de persoane au murit şi peste 200.000 de locuitori au fost strămutaţi în urma alunecărilor de teren şi a inundaţiilor provocate de furtuna tropicală Megi,  prima furtună care a lovit Filipine în acest an.

Cele mai multe decese au fost înregistrate în Baybay City din provincia Leyte, la 599 de kilometri sud de Manila, unde 81 de cadavre au fost recuperate după alunecările de teren, relatează DPA, citată de Agerpres.

De asemenea, 31 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza alunecărilor de teren şi a inundaţiilor din apropiere de localitatea Abuyog, a spus poliţia.

Alte nouă decese au fost raportate în şase provincii afectate de furtuna tropicală Megi, care a lovit estul Arhipelagului Filipine la 10 aprilie, aducând ploi torenţiale, conform Agenţiei Naţionale de Gestionare a Dezastrelor.

Peste 240 de persoane au fost rănite, iar aproximativ 204.000 de locuitori au fost nevoiţi să-şi părăsească locuinţele în timp ce apele umflate de inundaţii au măturat sate întregi, iar versanţi suprasaturaţi de ploaie s-au prăbuşit peste locuințe.

Salvatorii continuau joi să sape prin stratul gros de noroi şi pământ în căutarea oamenilor dați dispăruţi în Baybay şi Abuyog.

Furtuna Megi a fost retrogradată la nivel de depresiune, iar vremea urmează să se îmbunătăţească în zonele afectate, a anunțat biroul de meteorologie.

Furtuna a afectat case, culturi, animale şi infrastructură în valoare de aproximativ 137 de milioane de pesos (2,6 milioane de dolari americani), potrivit Agenţiei Naţionale de Gestionare a Dezastrelor.

Arhipelagul filipinez este lovit în medie de 20 de cicloane tropicale în fiecare an.

Cel mai puternic taifun care a lovit vreodată Filipine a fost super taifunul Haiyan, care a ucis 6.300 de oameni şi a strămutat peste 4 milioane de persoane în noiembrie 2013.

Megi, cunoscută în Filipine sub numele local Agaton, este prima furtună tropicală care a lovit ţara în acest an.

                                                                                                                    Adina Silav

SURSA FOTO: AFP News Agency/Twitter