15.6 C
București
duminică, 28 aprilie 2024 - 0:42
No menu items!

Desemnarea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar european ar fi ilegală

spot_img

Propunerea Rovanei Plumb pentru funcția de comisar din partea României încalcă legea. Există prevederi ce spun că Guvernul trebuie să informeze Parlamentul cu privire la propunere, iar Comisiile de specialitate din Parlament trebuie să audieze respectiva persoană.

Așadar, Viorica Dăncilă, cea  care a propus-o pe Rovana Plumb la funcția de comisar european nu a ținut cont de Legea 373/2013, privind cooperarea dintre Parlament și Guvern în domeniul afacerilor europene. Conform articolului 19 din lege, Guvernul trebuie să informeze Parlamentul cu privire la propunerea de comisar european, iar Comisiile de specialitate din Parlament trebuie să audieze respectiva persoană propusă.
 
Potrivit unor surse citate de Digi24.ro, Viorica Dăncilă nu a transmis Legislativului nominalizarea lui Plumb. Premierul nu a comentat acest subiect.
 

În schimb, Gabriela Crețu, șefa Comisiei pentru afaceri europene din Senat, susține că Rovana Plumb va fi audiată săptămâna viitoare.

Am avut două nominalizări și am așteptat să își aleagă președintele Comisiei Europene persoana, a explicat Crețu.

Rovana Plumb, propusă comisar european pentru portofoliul Transporturi, urmează să fie audiată într-o ședință comună a Comisiilor de transporturi și de mediu ale Parlamentului European, potrivit programului oficial afișat pe site-ul instituției. Audierea tuturor comisarilor propuși va avea loc în intervalul 30 septembrie – 8 octombrie, potrivit sursei citate.

Nominalizarea Rovanei Pumb este controversată la Bruxelles. Acesteia i se cer lămuriri suplimentare în legătură cu declarațiile de avere. 

Comisia pentru afaceri juridice din Parlamentul European a somat-o joi pe Rovana Plumb  să clarifice diferențele dintre declarațiile de avere depuse în România și cele depuse la Bruxelles. De asemenea, i-a cerut Rovanei Plumb să traducă declarația depusă în țară și să dea informații suplimentare în legătură cu un împrumut pe care nu l-a prezentat în detaliu. 

Pe 15 octombrie, Conferința Președinților de Comisii va evalua rezultatul audierilor și va înainta concluziile Conferinței Președinților. Cea din urmă va face o evaluare finală și va decide dacă să închidă sesiunea audierilor, la întâlnirea din 17 octombrie, conform unui comunicat de presă al Parlamentului European iar votul în plenul PE va fi dat pe 23 octombrie.

Întreaga componență a Comisiei Europene trebuie să fie aleasă cu majoritate simplă a voturilor în ședința plenară, prin da sau nu din partea fiecărui europarlamentar. Votul va avea loc pe 23 octombrie