17.7 C
București
miercuri, 29 mai 2024 - 20:06
No menu items!

Deputatul PSD Gabriela Podașcă: autismul trebuie conștientizat în România

spot_img

Gabriela Podasca, deputat psd, despre autismCu ocazia Zilei Internaționale a Conștientizării Autismului, deputatul PSD Gabriela Podașcă a subliniat necesitatea îmbunătățirii legislației din domeniu, precum și importanța informării populației referitor la tulburările din spectrul autist.

Pe lângă modificările de natură legislativă, România mai are nevoie să facă un pas către persoanele cu TSA. Este vorba despre creșterea gradului de informare și conștientizare privind autismul. Iar acest lucru nu se poate întâmpla decât prin susținerea permanentă a programelor de diagnostic precoce și prin includerea copiilor astfel diagnosticați în programe terapeutice personalizate. Această intervenție timpurie constituie singura lor șansă de a deveni adulți independenți

Gabriela Podașcă
vicepreședinte al Comisiei pentru Egalitate de Șanse pentru Femei și Bărbați din Camera Deputaților

Acest proiect de modificare și completare a Legii 151/2010 se află pe ordinea de zi din această săptămână a Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților. În ce privește natura modificărilor legislative propuse, deputatul Gabriela Podașcă, inițiatorul unei serii de amendamente referitoare la Legea autismului, consideră că „elaborarea de politici eficiente pentru persoanele cu TSA trebuie să pornească din necesitatea recuperării și integrării copiilor cu autism, astfel încât să se evite transformarea acestora în adulți asistați social”. Printre modificările susținute de către deputatul PSD se numără: activarea unui program național de diagnostic precoce și evaluare psihologică, elaborarea unei strategii care să se orienteze către diagnosticarea și intervenția precoce în vederea recuperării copiilor cu TSA, realizarea unor protocoale de colaborare clare între Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului, Ministerul Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice și Ministerul Sănătății, precum și creionarea unui parteneriat public-privat între ministere, serviciile deconcentrate și asociațiile non-guvernamentale din domeniu. În opinia deputatului PSD Gabriela Podașcă, Legea 151/2010 trebuie modificată astfel încât să se adreseze și persoanelor adulte cu tulburări în spectrul autist.

În prezent, în România nu se realizează stabilirea diagnosticului de tulburări din spectrul autist la adulţi întrucât lipseşte cadrul legal. Mai mult, serviciile de intervenție specializată se referă strict la pentru copiii de până la 6 ani, iar pentru adulți nu există nicio strategie referitoare la formarea și integrarea lor pe piața muncii

Gabriela Podașcă
deputat PSD

Modificările și completările propuse de către Gabriela Podașcă la Legea 151/2010 vizează, de asemenea, construirea unei strategii pe termen lung, prin care statul să asigure formarea de specialiști în recuperarea copiilor cu TSA.

„Am propus introducerea unui articol nou referitor la responsabilitatea ministerelor de resort în formarea acestor specialiștilor – un demers ce va fi facilitat tocmai de parteneriatul public-privat despre care vorbeam. Astfel, le putem oferm copiilor cele mai bune șanse de recuperare, punându-le la dispoziție servicii de calitate și specialiști calificați”

Gabriela Podașcă
deputat PSD

Pentru a marca Ziua Internațională a Conștientizării Autismului, deputatul PSD Gabriela Podașcă va avea, miercuri, 3 aprilie, o intervenție în Plenul Parlamentului referitoare la situația persoanelor cu TSA din România și va participa la dezbaterea organizată de către Federația pentru Drepturi și Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, în Camera Deputaților.

Elaborarea de politici eficiente pentru persoanele cu TSA trebuie să pornească din necesitatea recuperării și integrării copiilor cu autism, astfel încât să se evite transformarea acestora în adulți asistați social

Gabriela Podașcă
deputat PSD

Andi Topală

FOTO Liviu Untaru