23.9 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 10:34
No menu items!

Deputatul Mircia Muntean, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare

spot_img
Deputatul Mircia Muntean, condamnat definitiv la patru ani de închisoare cu suspendare
foto: mesagerulhunedorean.ro

Deputatul PDL Mircia Muntean, fost primar al municipiului Deva în perioada 1996 – 2012, a fost condamnat definitiv marți de Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ) la patru ani de închisoare cu suspendare pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu, într-un dosar din 2004, în care a fost acuzat că a încheiat tranzacții ilegale de terenuri cu un traficant de mașini de lux.

Un complet de cinci judecători de la ÎCCJ a respins marți recursul lui Mircia Muntean și al celorlalți inculpați din acest dosar și a menținut decizia unui complet de trei judecători tot de la instanța supremă.

Astfel, ceilalți inculpați rămân cu pedepsele date anterior: Iosif Claudiu Man – un an și șase luni de închisoare cu suspendare, Ovidiu Horațiu Boldor – doi ani închisoare cu executare și Cornel Moraru – doi ani închisoare, în cazul acestuia pedeapsa fiind contopită cu o altă condamnare de trei ani primită în alt dosar.De asemenea, Mircia Muntean și Iosif Claudiu Man (în calitate de moștenitor al inculpatului Iosif Man – decedat) au fost obligați să plătească statului român suma de suma de 333.743 USD sau echivalentul în lei, la care se adaugă dobânda de referință a BNR, calculată de la data de 25 martie 1999 până la data plății integrale.Decizia este definitivă.

Acesta este unul dintre cele mai vechi dosare penale aflate pe rolul instanțelor bucureștene, fiind trimis la Judecătoria Sectorului 3 în anul 2004, unde a stat nouă ani, până în februarie 2013, când a fost mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce Mircia Muntean a fost ales deputat PDL în circumscripția electorală nr. 22 Hunedoara.

În ianuarie 2004, primarul de atunci al municipiului Deva, Mircia Muntean, a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție sub acuzația de abuz în serviciu în dauna intereselor publice.Mircia Muntean era acuzat că a efectuat o tranzacție ilicită cu un teren aflat la marginea municipiului Deva, despre care procurorii susțineau că se afla în proprietatea publică a statului și nu putea face obiectul unei dispoziții a primarului.

Beneficiar a fost Iosif Man, care între timp a decedat, un controversat om de afaceri din Deva, anchetat de procurori pentru trafic cu mașini de lux furate din străinătate.”Inculpatul Mircia Muntean, uzând de calitatea sa de primar al municipiului Deva și de președinte al comisiei locale pentru aplicarea Legii nr. 18/1991, cu concursul învinuitului Man Iosif, i-a împroprietărit pe acesta și numiții Panduru Carol și Pop Aurel cu un teren în suprafață de 5.838 metri pătrați situat în Deva, în zona gării. Terenul a fost trecut în proprietatea publică a statului român prin Decretul de expropriere pentru cauză de utilitate publică nr. 113 din 24.03.1982 și se afla în administrarea Ministerului Apărării Naționale”, susțineau procurorii.

Potrivit Parchetului General, acest teren se afla în proprietatea publică a statului, motiv pentru care nu putea face obiectul unei dispoziții a primarului.

Noii proprietari ai terenului, prin Iosif Man, în calitate de împuternicit, au vândut o parte din suprafață companiei Shell, pentru construirea unei stații de carburanți.

Parchetul mai arăta că, prin înstrăinarea terenului, Mircia Muntean a comis un abuz în serviciu în dauna intereselor publice, iar statul a fost prejudiciat cu 360.000 de dolari.

În același dosar, au fost trimiși în judecată Iosif Man, fiul acestuia, Claudiu Man, Ovidiu Boldor și Cornel Moraru, acuzați de trafic cu mașini de lux.

Lucian Mera