2 C
București
vineri, 1 decembrie 2023 - 2:55
No menu items!

Deputatul AUR Dan Tănasă a făcut denunț penal împotriva companiilor Big Pharma

spot_img

Deputatul AUR de Mureş, Dan Tanasă, a depus la Ministerul Public un denunţ penal împotriva companiilor de pe piaţa imunoglobulinelor, sancţionate de către Consiliul Concurenţei cu amenzi în valoare totală de peste 70 milioane euro.

În urmă cu 10 zile, Consiliul Concurenţei a anunţat că a sancţionat 5 mari companii farmaceutice, furnizoare de imunoglobuline şi alte medicamente derivate din plasma umană, precum şi asociaţia reprezentativă a sectorului producătorilor de terapii cu proteine plasmatice – PPTA (Belgia), cu amenzi în valoare totală de 353.393.694 lei (aproximativ 71 milioane euro). Autoritatea de concurenţă a constatat că, în perioada 2015-2018, cele cinci companii au adoptat o strategie coordonată, care a vizat limitarea şi, chiar, întreruperea aprovizionării pieţei româneşti cu imunoglobuline, cu scopul de a exercita o presiune asupra autorităţilor de a suspenda taxa clawback pentru medicamentele derivate din sânge uman sau plasmă umană. În acest fel, companiile urmăreau să îşi creeze un avantaj comercial, respectiv ameliorarea marjelor de profit.

Deputatul AUR Dan Tănasă a cerut Parchetului General deschiderea unei anchete penale pe numele acestor companii, dar și a angajaților și administratorilor acestora, care s-ar putea face vinovați de ucidere din culpă.

„Considerăm că faptele sesizate şi investigate de către Consiliul Concurenţei implică şi o latură penală, discutăm despre pierderea unor vieţi omeneşti prin culpa asumată de către aceste companii care au refuzat să furnizeze medicamentele vitale în condiţiile legii şi ale pieţei libere. Având în vedere faptele expuse, am depus un denunţ pentru începerea urmăririi penale şi tragerea la răspundere a persoanelor fizice şi juridice care au comis faptele denunţate. Este inacceptabil modul în care au fost sacrificate vieţi umane, în perioade de criză pentru profitul meschin al unor companii gigant din domeniul farmaceuticelor. Vom veghea la respectarea legii şi la protejarea cetăţenilor români în faţa acestor abuzuri!”, a declarat Dan Tanasă.

 
Marilena Nedelcu