11.7 C
București
duminică, 21 aprilie 2024 - 1:53
No menu items!

Deputat judecat pentru trafic de influență

spot_img

gergely olosz

Fostul șef al Agenției Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) din perioada 2007-2008, deputatul Gergely Olosz, a fost trimis în judecată de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie sub acuzaţia de trafic de influenţă.

Potrivit procuroriloră, în perioada mai 2010 – februarie 2011, oamenii de afaceri Ion Bîrcină, Costin IliescuCătălin Stan şi Ovidiu Ionel Badea au încercat să-i cumpere influenţa lui Olosz pentru a obţine contracte oneroase pentru firmele lor.

În acest context, în perioada mai 2010 – 29 septembrie 2010, Olosz Gergely a cerut, pentru sine şi pentru altă persoană, 516.000 euro, bani disimulați într-un contract de consultanţă între firma lui Bârcină, Power Plus SRL şi o firmă off-shore. Din banii ceruți, Power Plus SRL a transferat în conturile acestui off shore 384.000 euro pe baza unor dispoziţii de plată întocmite în fals de Cătălin Stan.

De asemenea, în perioada septembrie – noiembrie 2010, Olosz Gergely le-a cerut şi a primit pentru sine, direct, 400.000 lei.

În schimbul banilor, Olosz urma să intervină pe lângă o persoană cu funcţie de conducere din cadrul CEZ România SA, pentru determinarea unor funcţionari de la CEZ România şi CEZ Distribuţie SA să încheie cu firmele controlate de grupul lui Bîrcină mai multe contracte: să execute întocmai şi la timp plăţile din contractul de vânzare – cumpărare de energie electrică dintre Power Plus SRL şi CEZ Vânzare SA; contractul de furnizare de materiale refolosibile dintre CEZ Distribuţie SA şi Budirom Serv SRL (firmă din grupul Bîrcină); contractul de cesiune de creanţă dintre CEZ Distribuţie SA şi Budirom Serv SRL, având ca obiect cesionarea creanţei de 30 milioane lei, creanţă certă, lichidă şi exigibilă, pe care cedentul o avea împotriva CFR SA, derivând din contractele de furnizare de energie electrică pe care cedentul le-a încheiat cu CFR; în plus, urmare a aceleiaşi influenţe, s-a hotărât ca, în a doua etapă, să se cesioneze şi creanţa în valoare de 36.204.674 lei către aceeaşi firmă (creanţă cu acelaşi regim ca cel din prima etapă).

De asemenea, în perioada noiembrie 2010-februarie 2011, Olosz Gergely şi-a folosit influenţa, în urma înţelegerii cu grupul Bîrcină, pe lângă o persoană cu funcţie de decizie din cadrul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru a o determina să facă anumite acte prin care să favorizeze interesele comerciale ale grupului Bîrcină legate de investiţii din fonduri europene aprobate de Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit (ANPA) şi Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură (ANPA), se mai arată în rechizitoriu. Ca urmare, în aceeaşi perioadă, persoana din cadrul Ministerului Agriculturii a facilitat grupului Bîrcină contactarea unor consultanţi pe fonduri europene.

În vederea confiscării şi recuperării prejudiciului, procurorii au instituit sechestru asigurător asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând lui Olosz Gergely, Ion Bîrcină, Costin Iliescu şi Cătălin Stan şi a părţii responsabile civilmente Power Plus SRL.