19.1 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 8:04
No menu items!

Decizie radicală pe piața muncii: Franța declară ilegală munca peste program

spot_img

computer

Sindicatele și patronatele din Franța au ajuns la un acord prin care angajaților nu li se permite verificarea e-mail-urilor legate de muncă după încheierea programului. Înțelegerea influențează 250.000 de angajați din domeniile de tehnologie și consultanță, inclusiv angajații sucursalelor franceze ale Google, Facebook și Deloitte.

Potrivit noii legi – care nu cuprinde prevederi clare legate de timp – angajații nu-și pot deschide computerul, telefonul sau orice alt dispozitiv care ar putea avea conținut legat de muncă după ce au părăsit biroul. Fiecare companie va fi obligată, de asemenea, să se asigure că angajații nu se simt ”presați” să respecte aceste reguli.

Înțelegerea permite fiecărei companii să elaboreze propria politică prin care să se aplice aceste reguli, fie să blocheze comunicarea prin închiderea serverelor de email, fie prin a-i ruga pur și siplu pe angajați să nu-și verifice căsuțele poștale între orele 9 seara și 8 dimineața.

Legislația muncii din Franța este extrem de generoasă în privința drepturilor angajaților, dar companiile și unii oficiali guvernamentali spun că acest lucru este un impediment major în calea creșterii economice.

C.C.